Марчело Липи за пореден път обяви, че „никога повече няма да поеме клубен отбор”, и обясни защо е отказал поста национален селекционер на Англия, заеман в момента от Фабио Капело. Липи спечели Световното през 2006 с Италия, а след две години почивка, отново се завърна на работа в „Скуадра Адзура”, като междувременно отхвърли цял куп оферти. В последните седмици той бе засечен на няколко пъти с шефовете на Ювентус, което накара италианските медии да спекулират, че може да поеме отново „бианконерите” след Мондиал 2010.

„Никога няма да бъда треньор в клуб, но е възможно да поема някакъв друг пост във футбола,” каза Липи пред журналисти в Париж. „След Световното през 2006 имах оферти от няколко национални федерации, като например мексиканската. Имах предложения и от европейски държави, но няма да издам кои.”

„Но за човек, печелил световната купа е немислимо да седне на пейката на друга нация. Моята мечта винаги е била да водя Италия,” обясни Липи.

Сред европейските страни, проявили интерес към него са Англия и Ейре, назначили след това съответно Фабио Капело и Джовани Трапатони. „Разликата между мен и тях е, че те не са печелили световно първенство и не знаят какво е чувството,” продължи Липи. „Мисля си как Трапатони казва неща на ирландските играчи, както го е правил на Гатузо и Матераци. Не, не бих могъл и аз да направя така.”