Марчело Липи даде първата си конференция днес, след като се завърна начело на националния отбор на Италия, като основният мотив бе да започне работата си оттам, откъдето я е приключил след Световното първенство през 2006 година.

Тактикът поведе отбора до Световната титла преди две години, след което бе заменен на поста от Роберто Донадони. Последният не изпълни целите на Италианската федерация на Евро 2008 и бе уволнен. Часове по-късно завръщането на Липи бе обявено.

„Ясно е, че съм щастлив да подхвана отбора, оттам където го оставих преди около две години, дори това да означава, че не мисля, че има някакво положително развитие оттогава”, каза Липи.

„Обичам всички играчи, с които работих преди, но това не означава, че на този етап те ще запазят мястото си в отбора. Някои имат възможност да дадат много на отбора и трябва да запазим баланса”, каза още той.

„Както на клубно, така и на национално ниво доказахме хиляди пъти, че стилът на Катеначото е отдавна демоде. Италианският футбол отдавна се е променил, вече не става дума само за отбрана и единоборства. Да не забравяме, че играхме с четирима нападатели на финала на Световното през 2006 година”, продължи тактикът.

„Всички искаме колкото се може по-бързо да изградим един агресивен и нападателен стил на игра”, сподели още Липи.