Бившият селекционер на Италия Марчело Липи смята, че Андреа Пирло заслужава най-много Златната топка за 2007 година. Белокосият специалист сподели още, че ще е тъжно, ако Франческо Тоти приключи кариерата си, без да е получавал този ценен приз.

Все пак фаворит за наградата си остава бразилската суперзвезда Кака, заради великолепните си изяви през последния сезон в Шампионската лига. Добрият старт на новата кампания за Пирло обаче също го постави сред потенциалните победители.

„Кака е невероятен футболист, никой не може да го отрече,” заяви Липи.”Въпреки това, аз бих дал Златната топка на Пирло. Той е шампион, на когото целият свят завижда.”

„Що се отнася до Тоти, всичко, което докосне, се превръща в злато. Ще е тъжно, ако такъв страхотен шампион завърши кариерата си, без да е получил Златна топка,” изказа се още треньорът.

Марчело Липи не пропусна да похвали и младия талант на Фиорентина Рикардо Монтоливо. 22-годишният полузащитник получи първа повиквателна за италианския национален отбор и е смятан за „новия Андреа Пирло”. Липи обаче вижда нещата по друг начин: „Харесвам Монтоливо. С право е получил повиквателна,” заяви той. „Монтоливо не е наследник на Пирло. Той е като един малък Стивън Джерард. Разполага с невероятна класа.”