Гонг се свърза с италианския журналист от неаполския вестник „Ил Матино“ Пино Черчиело, за да разбере какви са очакванията в страната - световен шампион за предстоящата квалификация България - Италия.


- Как се гледа на предстоящия мач България - Италия във вашата страна - в пресата и сред „тифозите“?

- Отразяването на срещата е доста голямо. В италианския тим има доста проблеми с контузени футболисти, сред които Буфон и Каморанези. Ще има доста отсъстващи. Липи вече повика своите избраници във Флоренция, където те водят подготовка за предстоящата среща. Повикани са доста млади футболисти, които да заменят контузените, така че и за нас отборът ще бъде донякъде една енигма.

- Съгласен ли си с мнението на българския селекционер Пламен Марков, който смята, че италианският тим сега е по-добър, отколкото по време на европейското?

- С идването на Липи със сигурност италианският тим има различна котировка. Може би сега отборът е по-балансиран по линии и по-добър, отколкото бе на европейското. На този форум Италия не се представи по най-добрия начин, но може би имаше и малко малшанс. В Италия се смята, че Липи е късметлия. Така че се мисли и в тази посока – късмета. Освен че работи добре в отборите, които е водил, той винаги е имал и късмет.

- Това че големи имена като Буфон, Каморанези, Дел Пиеро не са в отбора, прави ли италианците малко по-леки съперници за българите?

- Разбира се. Буфон е изключително важна фигура за Италия. Той е истински стълб. Видяхме го и на европейското, когато спаси Италия в много ситуации. Той е един от най-големите вратари в света, така че неговото отсъствие със сигурност ще тежи на отбора.

- В първите си два мача от нашата група Италия постигна две победи, но не показа голям стил. Това обаче е традицията за този отбор – винаги започва по-лекичко, а в края печели всичко, което поиска...

- Да, такава е традицията, но има и друго обяснение. Нашето първенство започва доста късно, така че националите не бяха в най-доброто си състояние в мачовете срещу Кипър и Грузия. Срещу България в този аспект със сигурност нещата ще стоят по-добре. Футболистите вече са в доста по-добра форма. Ще натежи обаче отсъствието на основни играчи, но сега не може да се прецени с точност какво влияние ще окаже това. С напредването на времето играчите ще бъдат все по-добре подготвени. При нас е известен факт това, че първенството ни започва по-късно и през лятото футболистите ни не са в оптимална форма.

- А кой е най-опасният съперник на Италия в тази група? България, Ирландия или някой от останалите отбори?

- Аз мисля, че България ще бъде сериозен съперник за Италия. Дори и затова, че в миналото не можем да регистрираме някакво особено голямо превъзходство за нашия отбор. Българският тим е силен като домакин. Винаги трябва да се подхожда с внимание към този отбор. Най-опасните съперници са България и Ирландия, но може би повече вашият отбор, отколкото ирландския.

- Накрая един личен въпрос. Твоята съпруга е българка. Как ще гледате този мач?

- Ще го гледаме така, както сме гледали предишните мачове между двата отбора. Аз ще викам за Италия, а жена ми за България. Винаги е било така. Също и на Световното през 1994 в САЩ, когато България и Италия играха на полуфинала. В най-неприятната ситуация са нашите деца, които са наполовина италианци, наполовина българи, но все пак живеят в Италия. Трудно им е да направят своя избор, но все пак ми се струва, че са по-скоро за Италия.