Един от основните играчи на Фиорентина – полузащитникът Милан Бадел обяви с отворено писмо, че напуска клуба през лятото. 29-годишният хърватин обясни, че не е в позиция „да се посвети завинаги”.

Бадел прекара последните 4 сезона във Флоренция, като записа над 140 мача за „виолетовите”. Именно той бе човекът, който пое капитанската лента след смъртта на Давиде Астори, на чието погребение прочете сбогуването на целия тим.

„В живота не всички решения са лесни дори когато изглежда тъкмо обратното. Всички хора сме различни и тези, които ме познават, знаят, че съм от тези, които винаги се опитват да стигнат по-далеч”, заяви Бадел пред клубния сайт на Фиорентина.

„Може би бъркам, но също бих искал да отида по-далеч, като напусна мястото, което считам за мой дом, мястото, където открих спокойствие, баланс и щастие. Казано с една дума – стабилност.”

„В същото време искам да се изправя пред реалността: животът на един футболист не е дълъг и за нещастие не съм в позиция да се посветя на Фиорентина завинаги. Все още имам желание и ентусиазъм да проверя качествата си.”

„Много мисли се въртят в главата ми, затова иска да кажа много на всеки един от вас, да се извиня и да опитам да обясня решението си, каквото всъщност опитвам да сторя сега. Защото всички вие го заслужавате, заслужавате всъщност много повече заради вашата лоялност, страстна любов и страхотна чувствителност в миговете на трудност!”

„Позволете ми само да кажа „БЛАГОДАРЯ”, написано колкото се може с по-големи букви: БЛАГОДАРЯ, ФЛОРЕНЦИЯ! Имахме някои незабравими мигове тук – и добри, и лоши – но винаги бяхме заедно, а това ме кара да се гордея и да се чувствам като един от ВАС.”

„Също така искам да кажа „благодаря” на всички хора, които винаги са били близо до мен, на всичките ми предишни треньори, на всичките играчи, с които преди съм празнувал пред „виолетовите” трибуни, на всички, с които заедно сме напускали терена с наведени глави след загубите, но винаги имаха желание отново да си стъпим на краката.”

„Преди всичко, нека да благодаря на моите съотборници, без да обяснявам защо……. (визира именно смъртта на Давиде Астори – б.р.)”

„Искам да кажа „благодаря” и на медицинския щаб, който работи в сянка, за всичко сторено от тях.”

„Благодаря на хората, които се грижат за екипировката, които ни третират като собствени деца, на клуба за вярата в мен и възможността да играя в Серия А. Благодаря и на всички хора, които срещнах дори за малко. Съжалявам, ако съм пропуснал някого…”

„Невинаги е лесно да бъдеш с ясен разсъдък и да изразиш всичко, което чувстваш, но съм сигурен в едно нещо – всички тези години, които прекарах заедно с вас, ми помогнаха да израсна като човек”, завърши Бадел.

Фиорентина създаде фондация за дъщерята на Давиде Астори

Съотборник на Астори го почете със скъп жест