Само седмица преди старта на новия сезон в Серия А легендарният италиански защитник Кристиан Панучи обяви, че прекратява състезателната си кариера след 19 години в елита на футбола, през които е спечелил може би всичко без европейската титла с Италия.

„Мислих много и реших да се откажа от футбола. Имах няколко оферти от САЩ, но без необходимата мотивация, единственото правилно е да окача обувките на стената”, заяви Панучи.

„Да стана първият италианец, печелил Шампионската лига с Реал Мадрид беше най-великият момент в кариерата ми.”

„Бих искал да благодаря на бившите си отбори, съотборници, треньори и особено на Фабио Капело за невероятните години, които прекарахме заедно”, каза още емблематичният бранител, който за последно игра в Парма, където негов съиграч бе и Валери Божинов.

Кристиан Панучи започна кариера си в Дженоа, а след това игра последователно за Милан, Реал Марид, Интер, Челси, Монако, Рома и Парма.

Панучи е ставал шампион на Европа с Милан и Реал Мадрид, печелил е титлите в Серия А и Примера дивисион, суперкупите на Италия и Европа, Меджуконтинеталната купа с Реал, както и световната титла с Италия от Мондиал 2006.