Играчите в Серия А трябва да седнат на терена в знак на протест при проява на расистки скандирания от трибуните. За това призова бившият треньор на Ювентус, Милан и Реал Мадрид Фабио Капело. Италианският футбол изпитва проблеми с расизма и това бе потвърдено на Коледа, когато сенегалският централен защитник на Наполи Калиду Кулибали стана обект на обидни скандирания от страна на тифозите на Интер, по време на дербито между двата състава на ,,Сан Сиро“.

Наставникът на неаполитанците Карло Анчелоти заяви тогава след края на мача, че ако е имало повторение на възгласите от трибуните, тимът му е щял да напусне терена. ,,Нерадзурите“ получиха наказание от два мача при закрити врати, но Кулибали също бе наказан за два мача заради червения си картон в края, което доведе до дискусии в Серия А, че жертвите на расизъм са наказвани по същия начин, по който виновниците.

,,Играчите трябва да седнат на терена в знак на протест и това да не им е забранявано“, заяви Капело в радио интервю за RAI. ,,Това ще помогне на привържениците, които се държат нормално по трибуните да наблюдават спокойно двубоите, а тези, които са отговорни за животинските звуци ще спрат и ще се засрамят от стореното“, добави той. Капело, който бе и селекционер на Англия и Русия по време на дългата си кариера, сподели още, че ултрасите“ имат прекалено много свобода на действие в италианския футбол.

,,Италия е единственото място, където ултрасите имат основна власт и в края на мачовете феновете отидат до трибуните, за да им помахат“, каза Капело. 72-годишният специалист добави, че „85-90% от италианските фенове са важни – не тези, които развяват знамена, носят плакати и имат твърде много власт, дадена им от клубовете“.

Очаква се главните съдии да започнат да докладват за прояви на расизъм, които могат да са причина за прекратяването на даден мач, въпреки че това не се случи по време на Интер-Наполи. Идеята бе предложена през 2013, когато Милан напусна терена по време на приятелски мач, в който според ,,росонерите“ няколко футболисти са станали обект на расистки скандирания. БГНЕС припомня и за още един скорошен случай, през 2016 година, когато ганайският национал Съли Мунтари, тогава играч на Пескара, получи два жълти картона в рамките на няколко минути, след като се оплака, че е бил обиждан на расова основа в двубоя срещу Каляри. /БГНЕС