През седмицата италианските тимове се представиха страхотно в европейските клубни турнири. Нито един от отборите не загуби, като Ювентус, Интер, Рома, Лацио и Аталанта постигнаха победи, а Наполи завърши наравно при гостуването си на Ливърпул. По този начин  6 италиански отбора имат всички шансове да продължат в Шампионска лига и Лига Европа  и през пролетта. Сега обаче отново е време да насочим вниманието си към Серия А и 14-ия кръг. В този кръг не се открояват някакви големи дербита, но и през този уикенд ни очакват интересни битки.

Кръгът се открива в съботния следобед, когато от 16.00 часа Бреша се изправя срещу Аталанта. Последният във временното класиране посреща шестия. Мач, в който домакините имат жизнено важна нужда от точки. Лястовичките все още нямат отбелязан гол при Фабио Гросо, а проблемите с Марио Балотели продължават. Бреша е в серия от 5 поредни загуби, а спасителният бряг се отдалечава все повече. Аталанта влиза в този мач с повишено самочувствие, след победата с 2:0 срещу Динамо Загреб през седмицата. Отборът от Бергамо ще търси ценни 3 точки, които да го оставят в борбата за топ 4.

 Във втория двубой от съботната програма от 19.00 часа Дженоа приема Торино. Много важна среща за домакините, които все още са в зоната на изпадащите. Грифоните би трябвало да търсят победата с всички сили, за да не бъдат сред изпадащите и след този кръг. Торино се намира в средата на таблицата и поне засега изглежда далеч от европейско участие. Отборът на Валтер Мадзари редува силни и слаби резултати, което говори за непостоянство. Гостите със сигурност ще търсят своето в Геноа и няма да е учудващо, ако  в крайна сметка срещата завърши наравно.

В съботната вечер от 21.45 часа е ред на Фиорентина и Лече да излязат на сцената. Виолетовите разочароват много от началото на сезона, а амбициите на ръководството бяха за нещо повече. Реалността обаче е друга за Винченцо Монтела и компания, отборът е на десетата позиция във временното класиране, като тимът от Флоренция започва сериозно да изостава от битката за Европа. Предстоящият мач изглежда задължителен за виола, ако искат да сложат край на лошите резултати. Гостите от Лече водят люта битка за оцеляване и не се предават. Трябва да се отбележи, че поне до момента футболистите на Фабио Ливерани наистина се стараят и за момента са извън опасната зона. Мачът няма да бъде никак лесен за Фиорентина, а Лече ще използва всяка възможност да открадне точка или 3 от Флоренция.

 В неделния ден по традиция програмата е много богата. От 13.30 часа шампионът Ювентус е на ход. Бианконерите посрещат Сасуоло и ще търсят задължителни 3 точки. Тук Юве изглежда като огромния фаворит и ако не спечели, това ще бъде голяма сензация.

3 срещи има предвидени за 16.00 часа с участието на Милан, Интер и Лацио. Росонерите гостуват на Парма в търсене на 3 точки. Енио Тардини обаче е много трудно място за гостуване, а Парма в никакъв случай не е отбор за подценяване. Футболистите на Роберто Даверса не са далеч от местата, които дават право на европейско участие и при добро развитие на нещата изведнъж дуковете могат да се опитат поне да се класират за Лига Европа. За съжаление на многобройните фенове на Милан там нещата така и така не могат да се оправят. Всеки търси някакъв светъл лъч, някаква надежда, но просто отборът не може да намери своя облик. Сега Милан ще се опита да вземе едно изключително трудно гостуване и кой знае, това може да вдъхне нови сили на тифозите и те отново да повярват в по-доброто бъдеще на тима.

 След като вече говорихме за шампиона Ювентус, сега идва ред и на втория в класирането Интер. Нерадзурите приемат на Меаца Спал и не би трябвало да имат сериозни затруднения. Тук разликата в класите е огромна, но пък футболът затова е най-великата игра, защото никога нищо не е сигурно. Футболистите на Конте би трябвало с лекота да вземат нови 3 точки в битката за титлата, а и това на хартия би трябвало да бъде един от най-леките мачове за Интер в последните месеци. Спал води люта битка за оцеляването си в серия А и пристига в Милано, за да опита да отмъкне нещо. Задачата на Семпличи и отбора му обаче изглежда много трудна при сегашната форма на Интер.

 В последния предвиден мач за 16.00 часа Лацио приема Удинезе. Орлите продължават с впечатляващото си представяне и ще търсят нови 3 точки, които да затвърдят третата позиция. Очакванията разбира се са Чиро Имобиле отново да отбележи и да добави още попадения към тези 15, които вече е отбелязал. Лациалите запазиха шансове да продължат и в Лига Европа късно снощи, след като победиха Клуж с 1:0. Удинезе пристига в Рим все още с Лука Готи начело. Зебрите загубиха в миналия кръг много важен двубой на дъното от Сампдория и сега ще търсят позитивен резултат на Олимпико.  Формата на Лацио в момента обаче е впечатляваща и очакванията са домакините да продължат с победната серия.

 В неделната вечер програмата също е много интересна. От 19.00 часа Наполи се изправя срещу Болоня. Най-после, тифозите на тима от Неапол имат поводи за радост. През седмицата отборът на Карло Анчелоти завърши 1:1 при гостуването си на Ливърпул и се доближи още повече до класиране за елиминациите в Шампионската Лига. В първенството обаче нещата не стоят никак добре за Инсиние и компания. Към момента Наполи е на разочароващата за всички тифози седма позиция, а топ 4 започва бавно бавно да се отдалечава. В тази среща домакините нямат друг изход освен трите точки, които ще запазят живи шансовете за завършване поне в топ 4. Гостите от Болоня вече на няколко пъти от началото на сезона демонстрираха огромен характер и воля за победа. Гостите не идват като обречени в Неапол и, ако им се отдаде шанс да изкопчат нещо, те със сигурност ще го направят. Болоня вече затрудни много от фаворитите за скудетото и ще търси ново силно представяне срещу  изпитващия сериозни проблеми Наполи.

 Неделната програма завършва от 21.45 часа, когато Верона приема Рома.  Нелек мач за Паоло Фонсека и отбора му. Вълците обаче демонстрират страхотна форма, след като са в серия от 2 поредни победи във всички турнири без допуснат гол. И двете поредни победи бяха достатъчно категорични с 3:0 и показаха, че Рома е сериозен претендент за нещо значимо през кампанията. Победата над Бреша и снощният категоричен успех в Лига Европа значително ще повишат увереността на римляните. Един Джеко вече се разписа в два поредни мача и като чели отново намира формата си. Джъстин Клуйверт продължава със страхотното си представяне, а Пелегрини и Заниоло са способни да избухнат във всеки един момент. Специалистите в Италия наричат Верона приятната изненада на първенството и това наистина е така, защото за новак в серия А отборът наистина се представя стабилно. Футболистите на Иван Юрич заемат деветата позиция в таблицата и на този етап могат да играят напълно спокойно и освободено. А срещу Рома, Верона със сигурност няма какво да губи. Безспорно ни очаква интересна среща, в която всеки от двата тима има за какво да се бори. Рома ще търси победата с всички сили, за да продължи борбата си за топ 4, а Верона ще даде всичко от себе си на собствен терен срещу един от топ тимовете.

 Този 14-и кръг завършва в понеделник вечер, когато от 21.45 часа Каляри се изправя срещу Сампдория. Още един претендент за Шампионска Лига към настоящия момент срещу надигналия глава тим на Сампдория. Моряците от Геноа вече не са онзи слаб отбор, който редеше загуба след загуба. Клаудио Раниери промени нещата и вече дори Сампдория е извън зоната на изпадащите. Труден мач очаква Каляри, които пък продължават да се задържат упорито в топ 4 и да изненадват специалистите. Това е един от най-интересните двубои в този кръг и ще бъде вълнуващо да се види ще продължи ли Каляри с фантастичното представяне от началото на сезона, или пък Сампдория ще продължи с добрите игри при Раниери и ще се отдалечи още повече от опасната зона.


Автор: Дидо Калинков