“Златан може да създаде гол от нищото, в момент в който неговите съотборници дори не подозират, че може да се получи. За мен той е един от най-добрите.” С тези думи на президента на Интер Масимо Морати започва материалът посветен на Златан Ибрахимович поместен в “Проспорт”. Изданието разказва за живота на шведския национал и пътя му към големия футбол, който на 3 октомври навърши 26 години.

Босненецът Шефик и хърватката Юрка се преселват в предградието на Малмьо през 60-те години на миналия век, където през 1981 година се ражда Златан. Още докато бил на шест Шефик Ибрахимович записал единствения си син в местния отбор Балкан, където се състезавали предимно деца на емигранти.

От малък Златан се е отличавал с физическите си качества от своите съотборници, както и с буйния си нрав.

Веднъж, още докато бил на 10, треньорът го наказал от дисциплинирани съображения, като го оставил на резервната скамейка На полувремето отборът му губел с 0:4, а наставникът го пуснал в игра, предполагайки, че вече няма какво да губи. За 45 минути игра Златан вкарал 8 гола и неговият отбор победил с 8:5. Веднага след края съперниковият тим подал жалба, със съмнения, че Ибрахимович е по-голям от възрастовата група, в която се състезава. След проверката обаче се оказало, че вместо на 12, той е едва на 10 години – най-малкият в тима.

Още на 13 впечатлява ръководителите на отбора на Малмьо, където израства през следващите години, а на 17 подписва и първия си професионален договор.

“Той е класическата деветка”, били думите на един от шефовете в Аякс при закупуването на Златан през 2001 година за 7,8 милиона евро.

- Вярно ли е, че сте си купили Porsche? – попитали журналисти от местното издание Aftonbladet.

- Не. Купих си самолет, защото е значително по-бърз.

- Възможно ли е нещо да ви попречи да станете най-добрият футболист в света?

- Само травмите.

- Какво ще получи момичето, което се омъжи за вас?

- Как какво? Тя ще получи Златан!

Високомерието и чепатият характер са част от харизмата на Ибра.

“Аз съм гражданин на Швеция, но във вените ми тече босненска кръв. Ако можех да избирам за кой национален отбор да се състезавам тогава, бих предпочел Босна и Херцеговина”, спомня си Златан, но в този момент на никого в Босна не му е било до някакво си хлапе от Малмьо.

През 2004 година Златан преминава в Ювентус за 16 милиона евро, където в първия си сезон 192-сантиметровият нападател вкарва 16 попадения и стига до титлата.

През лятото на 2006 Ибра се присъединява към Интер за 25 милиона евро, чиято фланелка продължава да носи и днес. След поредния си трансфер шведският национал призна, че е сбъднал една от мечтите си, тъй като от малък е фен на “нерадзурите”.

Буйният му характер обаче показва и в националния отбор. Преди около година, Ибрахимович отказа да играе за Швеция, когато той и още двама играчи бяха изгонени от Ларс Лагербак, защото останаха до късно през нощта 2 дни преди евро квалификацията с Лихтенщайн миналия септември. А по стечение на обстоятелствата в събота Златан отново ще се изправи срещу Лихтенщайн в квалификация за Евро 2008 от група F.