Журналистът от италианския спортен сайт calciomercato.com Дженаро Д`Амброзио даде обширно интервю за Гонг, в което засегна няколко теми. В първата част той говори за вероятността Италия да помогне на България, побеждавайки Ирландия в Дъблин, а също така и за възможността Роберто Манчини и Пиетро Виерховод да поемат съответно „А“ националния отбор и младежкия национален тим на България.

- Тук в България ние храним големи надежди, че Италия може да спечели в Дъблин срещу Ирландия и по този начин да запазим евентуално шансове за класиране на баражите за световното първенство. Смятате ли, че това е възможно?

- В Италия има голям оптимизъм преди тази среща. Някои от ключовите ни играчи се намират в много добра форма. Говоря по-специално за Каморанези, но също така за Джилардино, Якуинта. Също така Буфон. Така че всички тези футболисти, които са много важни за Липи, изживяват много добър период. В събота Италия ще играе с много офанзивен състав срещу Ирландия. Днес се говори дори за формация 4-2-3-1 с трима играчи с изразени атакуващи функции в лицето на Каморанези, Пирло и Якуинта зад единствения нападател Джилардино. Очевидно с тази офанзивна формация Липи отива в Дъблин, за да спечели. Каза го и в последните дни. Целта не е равенството, което иначе би било добро за Италия, а ще търси победата. Повтарям, тук в Италия, всички са заредени с голям оптимизъм за срещата в събота.

- В такъв случай нашите страхове, че можете да направите подарък на Трапатони, понеже той е италианец, няма да се оправдаят?

- Не, даже обратното. Бидейки италианец, Трапатони, как да кажа, ще бъде по-развълнуван, срещайки на терена Италия, отколкото, ако играеше срещу друг отбор. Аз не вярвам нито Трапатони, нито Липи да подемат разговори от този тип помежду си. Да, на италианците би им станало приятно, ако и ирландците успеят да се класират, но за Липи по-важното е преди мача с Кипър да е сигурен в реализирането на крайната цел. А този мач с Кипър, независимо, че е домакински, е определян от всички тук като много коварен. Даже бих казал, че изпитваме страх от Кипър, който ни причини доста трудности в първия мач. Целта ни е преди срещата с кипърците да сме си осигурили класирането и да могат даже да се използват някои други схеми и да играем по-спокойно срещу тях.

- В България се пише, че е възможно следващият национален селекционер на България да бъде Роберто Манчини. Има ли нещо вярно в това?

- И в Италия прочетохме тази информация, но доколкото знам тя идва от един бивш футболист, който е дал изявление пред ваше издание. Знаем горе-долу, колкото вас. В смисъл, че бившият играч на Левски Николай Илиев е дал тази информация. И ние взехме тази новина от българския всекидневник. Срещи между двете страни на този етап няма. Вярно е, че сега Манчини търси работа. Оглежда се за работа, има оферти, макар, честно казано, те да не са многобройни. Това за България може би е някакъв предварителен разговор, някаква клюка. Няма обаче нищо конкретно. Със сигурност Манчини не бърза да сключва какъвто и да е контракт. Той продължава да е в договорни отношения с Интер и то чак до 2011 година. Той продължава да получава по 500 000 евро на месец. Както се казва при нас, той е един луксозен безработен Така че той едва ли бърза за някъде. Разбира се, ако дойде някоя добра оферта и то не толкова във финансово отношение, колкото от гледна точка на престижа, той ще помисли. Но от това интервю, което той даде в Италия , оставаме с впечатлението, че няма нищо конкретно.

- В България циркулира и друга новина, свързана с Италия. Че Пиетро Виерховод може да стане следващия селекционер на младежкия ни национален отбор. Доколко вероятна е тази история?

- Да, и тук в Италия се говори за това. Тази новина се появи при нас преди около една седмица. Даже някъде се появи и това, че Виерховод е бил в София , за да подпише контракт с младежкия национален отбор на България. И тази новина обаче нямаше продължение. В сравнение с Манчини той има по-малко опит, визитката му не е толкова богата, изобщо има по-малко престиж. Той може да стане наставник на някой тим с по-малко авторитет. Припомням, че той беше уволнен от втородивизионния италиански Триестина преди около три години, ако не се лъжа, когато за последно беше треньор някъде Така че Виерховод би разгледал по-ниски от финансова гледна точка оферти, които не биха направили впечатление на Манчини.