Италия се класира за финалите на Евро 2008, след като победи с 2:1 Шотландия.

С тази победа момчета на Роберто Донадони събраха 26 точки и се изкачиха на върха в Група B. На второ място е Франция с точка по-малко. Шотландците не успяха да се класират за надпреварата другото лято, тъй като останаха с 24 точки, но изиграха всичките си срещи в групата.

По този начин и „петлите” продължават напред.

Днешната победа за Италия донесоха Лука Тони и Кристиан Панучи, съответно в 2-та и 90-та минута на мача. Бари Фъргюсън отбеляза за домакините в 65-та минута.

Двубоят на „Хемпдън Парк” започна отлично за Италия и още във 2-а минута Тони откри резултата. Антонио Ди Натале изпълни бързо странично хвърляне, което хвана защитата на Шотландия неподготвена и нападателят на Байерн Мюнхен Лука Тони прояви голмайсторския си нюх.

„Адзурите” контролираха събитията на терена до средата на второто полувреме, когато домакините се върнаха в мача. Капитанът Фъргюсън изравни в 65-а минута от спорно положение за засада и върна надеждите на 50 000 шотландци по трибуните. Джеймс Макфадън стреля от пряк свободен удар, Буфон изби топката, но тя попадна у Фъргюсън, който отблизо не сгреши - 1:1. Голмайсторът бе в съмнително положение за засада, но страничният рефер не вдигна флага.

Изравнителният гол даде криле на шотландците и в следващите няколко минути те създадоха доста главоболия на италианската защита.

В 80-а минута Джеймс Макфадън направи уникален пропуск, който можеше да даде друг ход на мача. Макфадън получи топката на празна врата, но от 3-4 метра не намери целта.

В последната минута на мача Панучи порази вратата на домакините с глава и класира Италия и Франция на Евро 2008.