Италия ще кандидатства за домакинство на Европейското първенство по футбол през 2028 или 2032 година, съобщи президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина на пресконференция.

В Италия обмисляха и евентуална кандидатура за Световното първенство през 2030 година, но прецениха, че по-малък проект като Европейското ще даде на страната възможността да извърши така нужната реновация на стадионите в страната.

"Ще подадем кандидатурата си пред Изпълкома на УЕФА през март, като все още обмисляме коя от двете опции да изберем - Евро 2028 или 2032. Ще подходим сериозно към тази цел, защото имаме огромна нужда от реконструкция на инфраструктурата на стадионите, например на тези във Флоренция, Каляри, Болоня и Бари", каза Гравина.

Някои от стадионите в Италия не са реновирани, откакто страната беше домакин на Световното първенство през 1990 година, последният голям футболен форум, който Италия организира.

Президентът на Фиорентина Роко Комисо нееднократно изразява своето разочарование от отказа на политиците да му позволят да инвестира в строежа на нов стадион или поне да реконструира "Артемио Франки".

Още няколко нации потвърдиха намерението си да се кандидатират за Евро 2028, сред които е съвместната кандидатура на Обединеното кралство с асоциациите на Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс заедно с Ирландия.