Истинска война е на път да се разрази в състава на Италия, след като повечето от играчите обвиняват треньора Роберто Донадони за състава, който избра за загубата с 0:3 от Холандия на старта на Група С на Евро 2008.

Донадони заложи сред титулярите на намиращите се в слаба форма Масимо Амброзини и Марко Матераци, а остави на пейката Даниеле Де Роси и Фабио Гросо, като последният игра отлично след появяването си в игра на мястото на Матераци в 55-ата минута.

Въпреки че Скуадра Адзура падаше с 0:2 от лалетата далеч преди почивката, селекционерът се престраши да пусне на терена нападателите Алесандро Дел Пиеро и Антонио Касано едва в последните 25 минути на двубоя на Стад Дьо Сюис в Берн.

Най-смел от световните шампиони бе халфът Андреа Пирло, който открито обвини Донадони, че е допуснал грешки, а се очаква при неуспех и срещу Румъния, и други играчи да възнегодуват публично.

„Gazzetta dello Sport” твърди, че част от италианските национали са пускали гневни SMS-и към свои колеги, останали извън състава за Евро 2008, като дори се публикуват част от съобщенията, без да се споменават техните автори и получатели.

„Физически ние сме добре, но излизаме на терена със страх” и „Ние разбираме кой ще играе едва няколко часа преди мачовете, отношението към нас е като към деца” пише в текстовете, до които се е добрал италианският ежедневник.

Според предположенията получатели на съобщенията са футболистите на Милан Масимо Одо и Филипо Индзаги, който останаха извън 23-мата избраници на Роберто Донадони за Европейското първенство и изразиха своето негодувание.