Италианският премиер Силвио Берлускони е на път да изгуби имунитета си и да бъде съден за секс със 17-годишна проститутка, както и за злоупотреба с власт в опит да прикрие престъплението.

В неделя в Италия се проведе референдум, който вероятно ще попречи на плановете на Италия да се върне към ядрената енергия. Другият референдум беше насочен към закон, приет от правителството на Берлускони миналата година, който даде имунитет от съдебно преследване на италианския премиер.

Очаква се гласуването да е против собственика на Милан, тъй като привържениците на опозицията масово участваха в балотажа, а той бе призовал поддръжниците на неговата партия да не гласуват.

„Огромна маса от хора излезе да гласува, както хора, които са гласували за десноцентристките партии, така и привърженици на левоцентристките партии“, заяви Антонио ди Пиетро, лидер на италианската опозиционна Партия на ценностите след обявяването на данните да активността.

Референдумът беше организиран малко след като партията на Берлускони „Италия на ценностите“ преживя унизително поражение на кметските избори в Милано и Неапол миналия месец.

В същото време пък Силвио Берлускони се пошегува за „бунга, бунга партитата“, както някои наричат празненствата с оскъдно облечени жени в луксозната му вила, след срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Посочвайки репродукция на картина от 19-ти век зад гърба им на съвместна пресконференция в Рим, на която е изобразен Аполон, свирещ на лира и заобиколен от девет музи, Берлускони заяви: „Това е бунга, бунга от 1811 година. Самоиронията винаги е важна“.

Изтекли записи от разследването срещу Берлускони съдържат информации за оргии във вилата на боса на Милан край Милано с голи жени, танцуващи около него.

Малко преди това израелският премиер Нетаняху заяви на пресконференцията, че се възхищава на италианските съкровища на изобразителното изкуство. Той изрази щастието си, че е успял да види прочутия фонтан на Пиаца Навона от скулптура от 17-ти Лоренцо Бернини. Картината, която стана обект на шегата на Берлускони, беше „Парнас“ на Андреа Апиани, нарисувана през 1811 година.