Новият капитан на Рома Даниеле Де Роси призна, че през лятото е бил изкушен от възможността да напусне родния си клуб. Сега обаче той е доволен, че любовта му към „джалоросите” е спечелила битката.

34-годишният италианец не е играл за нито един друг тим в кариерата си и логично наследи капитанската лента от иконата Франческо Тоти, който се оттегли от футбола в края на миналия сезон.

Де Роси и Рома взеха решение за бъдещето

„Считам себе си за уравновесен човек. Има мигове, в които развалям тази представа, като прекалявам на терена, но сега съм способен по-добре да се контролирам. Щеше да е леко притеснително, ако на 34 не можех да го правя”, заяви Де Роси.

„Някои ме считат за стария мъдрец на италианския футбол, но това е защото не говоря много по принцип. Колкото повече приказваш, толкова по-голям е шансът да изтърсиш нещо глупаво.”

„Разбирам желанието на хората да видят в капитана на Рома един човек, който носи лентата не заради броя изиграни мачове, а заради дълбоката си любов към клуба и града. Трудно е печелиш трофеи с Рома, защото съществуват по-силни в икономическо отношение отбори. Ювентус доминира в последните години заради финансовата си мощ и стадиона, но също така и заради начина, по който управлява наличния си персонал. Те се отърсиха от образа на предишната си администрация, която отново печелеше, но се и опетни (визира скандала Калчополи – б.р.). В момента е невъзможно да ги надвием, но няма да спрем да опитваме.”

„С годините научих, че напрежението около римските клубове не е толкова решаващо, колкото смятах. Разбира се, радиостанциите и екстремните страсти в столицата лесно могат да прекрачат границата. Смятам, че това повече вреди.”

„Дали ще завърша кариерата си тук? Не зная. Винаги съм мислел, че ще е страхотно, ако успея да го постигна и при съответните пропорции да изживея ден като този на Тоти на 28 май, когато с отказа. Ще бъде чудесно да изживея един толкова интензивен поздрав от феновете. Все още не знам кога и как ще приключа с футбола.”

„В същото време изпитвам силно желание да натрупам опит на друго място. Честно казано, 16 години в Рома се равняват на 32 във всеки друг клуб, защото тук наистина разчитат на теб и тежичко. Благодаря на Бога, че физически карам най-добрите си сезони, но тук напрежението често минава границата.”

„Можех да премина в друг отбор. Миналия сезон вече го бях решил, тъй като в дълги периоди нямаше контакти между мен и ръководството по отношение на нов договор. Не се представих чак толкова зле: играех добре, така че щях да си тръгна с щастливи спомени. За миг моят план бе да напусна. В един момент най-добрата оферта пред мен беше от друг италиански тим (вярва се, че става дум за Интер – б.р.).”

„В крайна сметка моите сърце и любов надделяха – не можех да предам града и феновете. Ако голям европейски или американски клуб бе дошъл – а не е тайна, че мечтая да играя в САЩ заради стила на живот и футболния опит – днес най-вероятно нямаше да бъда тук”, заключи Де Роси.