Кулминацията на наглед по-спокойния и тих неделен ден в италианската Серия А ще бъде експлозивна. Два от най-големите клуба не само в Италия, но цяла Европа – Милан и Интер се изправят един срещу друг в първото голямо Дерби Делла“Мадонина за сезона.

Ето какво можем да очакваме от двубоите в неделния ден на Серия А:

Интер – Милан

222-то Дерби на Милано отново привлича вниманието на целия свят към себе си. Интер срещу Милан е класика, която влюбва милиони по целия свят. Дерби от ранга на най-големите в световен мащаб. Дерби, разделящо два града и един стадион.

„Нерадзурите“ изглежда са в по-добра форма не само през този сезон от своя градски конкурент, а и като цяло в последните години. При Лучано Спалети през новата кампания те взеха две победи в Шампионската лига, а сега са само на успех от това да се доближат на две точки от втория Наполи в Серия А. Победата за Интер ще бъде повече от задължителна в дербито.

Милан от своя страна още не може да напипа най-верния ритъм. Тимът 13-ти след серия от три поредни равенства в последните пет кръга. Амбиции на „росонерите“ са дори за Топ 4, но настоящият им потенциал сякаш не им позволява да влязат в по-силна сери. След победите на Саусоло (4:1) и Киево (3:1), миланистите все пак влизат със самочувствие в Дербито и ще опитат да вземат голямата битка с Интер, с което ще могат да се доближат дори до „шестицата“ (Милан все още има мач по-малко - двубоя с Дженоа от първия кръг).

Спалети ще може да разчита на всичките си основни единици, като дори и лятната покупка Шиме Вършалко вече е възстановен от травмата си и ще може да помогне на своя тим след идването си под наем от Атлетико Мадрид.

Едва ли наставникът ще мисли много за предстоящия мач с Барселона идната седмицата, като се очаква да вложи всичките си усилия в тази срещата, за да не изостава от преките си конкуренти за титлата.

В схема 4-2-3-1 Асамоа, Де Врий, Шкриниар и Вършалко ще оперират в защита. Като опорни полузащитници ще бъдат Брозович и Весино, докато карето в нападение ще бъде съставено от Перишич, Политанов, Наинголан и капитана Мауро Икарди.

За Милан отсъстват само трайно травмираните Иван Стринич и Рикардо Монтоливо. Очаква се Матиа Калдара отново да остане извън титулярите за сметка на Мусакио и Романьоли в сърцето на защитата. "Обичайните заподозрени" Кесие, Билиа и Бонавентура ще бъдат в халфовата линия, а напред Сусо, Игуаин и Чауханоглу ще опитат да донесат успеха за своя тим.

Пет от последните осем дербита финишират с равенства при две победи за Интер и само една за Милан. 

Срещата между Интер и Милан е в неделя, 21 октомври, от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MaxSport 2.

Фрозиноне – Емполи

Двубой между два тима от зоната на изпадащите в италианския елит. Емполи вече записа първи успех в шампиона, след като още в началото на сезона надделя над Каляри (2:0), но от тогава е в серия пет загуби в седем двубоя. Фрозиноне е един от двата тима (заедно с Киево), които все още нямат успех в първенството.

За домакините аут са Лука Паганини, Мирко Гори и Федерико Диониси. Рафаеле Майело и Марко Капуано са готови за игра след претърпени травми, като отново се очаква да бъдат в стартовите 11 на Фрозиноне. Стипе Перица по-скоро ще пропусне срещата, а на върха на атаката на тима ще бъдат Жоел Кемпбъл и Камило Сиано.

За гостите Аурелио Андреадзоли ще може да разчита на всичките си играчи. Лука Антонели и Мануел Паскуал са налични на позицията на ляв бек, но най-вероятният стартиращ е Фредерик Весели.

Срещата е идеален шанс за някои от двата тима да натрупат нужните точки и да се доближи до измъкване от опасната зона.

Статистиката показва, че нито един от последните мачовете между тези тимове не е предлагал домакинска победа. 

Срещата между Фрозиноне и Емполи е в неделя, 21 октомври, от 13:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MaxSport 2.

Парма - Лацио

Два тима в много добра форма се срещат на “Стадио Енио Тардини”. Домакините стартираха лошо сезона, но в последните пет кръга регистрираха четири успеха, което го качи на шестата позиция в таблицата.

Лацио от своя страна има шест победи в последните пет срещи, което отрежда 4-то място на тима на Симоне Индзаги.

Роберто Д’Аверса има много проблеми с контузени и наказани играчи. За “пармалатите” аут са Якоб Дези, Матео Скодзарела, Джани Мунари, Федерико Димарко и Емануеле Калайо (наказан), докато под голяма въпросителна са Жервиньо и Алберто Граси.

В схема 4-3-3 в предни позиции за Парма трябва да оперират Гаудио, Инглезе и Силигарди.

Инзаги няма подобни кадрови препятствия пред себе си, като единствено контузен е дефанзивният халф Ризи Дурмиси. В преди позиции в познатото 3-4-2-1 ще действат Милинкович-Савич, Луис Алберто и Чиро Имобиле.

Срещата между Парма и Лацио е в неделя, 21 октомври, от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MaxSport 2.

Фиорентина – Каляри

Два тима от средата на таблицата в колеблива форма, които опитаха от всички резултати в последно време. Фиорентина не успя да задържи силни старти и записа три загуби и едно равенство в последните шест кръга, което свали тима доста под зоната за местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири.

Радващото за треньора Стефано Пиоли е, че той има целия си наличен състав за предстоящия сблъсък и ще може да разчита на всичките си основни единици.

Младият ляв бек Кристиано Бираги вече вкара първия си гол с националната фланелка на Италия, така че моралът му ще бъде доста по-висок. В сехма 4-3-3 нападението на "Ла Виола" отново ще водят Джовани Симеоне, Федерико Киеза и Марко Пияца. В предни позиции ще бъдат Паволети, Сау и Педро.

Под въпрос за гостите са Рагнар Клаван, Диего Фариас и Чаралампус Лукоджанис. Единствената въпросителна в състава изглежда, че е в защита, където наставникът Роландо Маран трябва да избира между Лука Капители и Фабио Пискане.

Фиорентина спечели три от последните си четири сблъсъка с този отбор.

Срещата между Фиорентина и Каляри е в неделя, 21 октомври, от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MaxSport 2.

В други срещи от кръга:

Болоня – Торино

Киево – Аталанта

Самдория - Сасуоло