Идеята да се обяви стадион Джузепе Меаца в миланския спортен комплекс Сан Сиро за първия в Италия стадион за непушачи не е нова, но сега се подема сериозна кампания за нейното реализиране.

През 2005 година се стигна до разцепление в общинския съвет на Милано, което бе преодоляно с компромисното решение да се експериментира със забрана на пушенето само в някои сектори. Естествено, инициативата пропадна, защото ставаше дума за няколкостотин места в море от 80 хиляди зрители.

Сега атаката е подновена от заместник кмета по спорта Алан Рици, който изтъква, че забраната за пушене по футболните стадиони в света вече има и дава за пример Англия. Той има подкрепата на колегата си Джанпаоло Ланди ди Киавена, който отговаря за здравеопазването.

Двамата заместник кметове са на мнение, че препятствията са чисто бюрократични и въпросът е дали да се приложи националното законодателство за забрана на пушенето на обществени места или да се излезе със специална заповед на кмета на Милано. От избраното решение ще зависи кой и в какъв размер ще санкционира нарушителите.

Миланските футболни грандове са на различни становища. „Не съм съгласен и не знам какво още иска да ни забрани общината, може би ще ни карат да ходим на мач с костюми и вратовръзки”, категоричен е Алфонсо Чефалиело, който представлява ФК Милан в управителния съвет на консорциума „Сан Сиро”. Според него забраната на пушенето е последна грижа и най-напред трябва да се положат усилия за издигане на Джузепе Меаца на нивото на европейски стадион с пет звезди.

Представителят на Интер в ръководството на същия консорциум - Пиерфранческо Барлета, признава необходимостта Сан Сиро да се преустрои в авангарден спортен комплекс особено по линия на безопасността. Колебае се дали да не бъде повторен експериментът от 2005 година, но си спомня, че тогава никой не си купувал билет в секторите за непушачи.

А какво е становището на президента на Интер Масимо Морати, който е страстен пушач? „Говорих с президента Морати и той ми каза, че ще е доволен, ако се въведе забрана, защото няма да пуши поне два час”а, сподели Барлета.

Засега няма огласено становище на почетния президент на Милан и премиер на Италия Силвио Берлускони, който е непушач.