Ювентус стана шампион на Италия за трети пореден път и общо 30-и в историята си. "Старата госпожа" се окичи с трофея, без дори да играе днес.

Това стана възможно след грешка на единствения преследвач Рома. "Вълците" изненадващо загубиха с 1:4 от последния Катания и вече не могат да достигнат Юве.

Двата тима пропиляха по един шанс в началото, преди Мариано Иско да открие резултата в 26-ата минута. Аржентинецът завърши прекрасна бърза триходова контраатака на тима си и след пас с пета на Себастиан Лето прониза Морган де Санктис за 1:0.

Само осем минути по-късно капитанът на Катания за втори път беше в прегръдките на съотборниците си. Тогава отново аржентинец - Лукас Кастро - центрира от фланга, играч на Катания се размина с топката, но тя попадна на крака на Иско и той прониза за втори път Де Санктис.

Преднината на Катания от два гола се задържа само три минути. В 37-ата "вечният" Франческо Тоти намали, макар че останаха съмнения за засада преди подаването към него.

В 55-ата минута Катания отново поведе с два гола разлика. Тогава Гонсало Берджесио направи добавка след отразен удар на Себастиан Лето и не остави шансове на Де Санктис за 3:1.

Разгромът за Рома стана факт в 80-ата минута, когато и Пабло Бариентос прониза вратата на римляните и оформи крайното 4:1, с което Ювентус стана шампион.

С успеха си пък Катания се отлепи от последното място и вече има 26 точки на предпоследната позиция.

Последен остана Ливорно, който загуби със зрелищното 3:5 от Удинезе като гост. Тото ди Натале се превърна в герой за "фриуланите" в един от последните мачове в кариерата си.

Ветеранът наниза два гола и изпусна дузпа. Той вкара първия и последния гол за тима си - в 19-ата и 45-ата минути.

Преди това Паулиньо беше открил за Ливорно в 14-ата минута, но бившият италиански национал изравни. След това Емануел Баду направи обрата пълен в 21-ата.

Голеадата обаче не спря. В 29-ата минута отново Паулиньо направи 2:2, преди в в 33-ата Удинезе да излезе отново напред в резултата чрез Роберто Перейра.

Габриел Силва в 44-ата и Ди Натале в 45-ата решиха мача, а Джамел Месба само оформи резултата в 88-ата, но това не беше достатъчно за нещо различно от загуба. Така Ливорно е последен с 26 точки, а Удинезе е 13-и с 42.

Временно от опасната зона се измъкна Болоня, който завърши наравно 0:0 с Дженоа и събра 29 точки, изпреварвайки Сасуоло, който обаче е с мач по-малко.