Дженаро Гатузо сподели любопитно мнение, според което Пеп Гуардиола се явява главен виновник за понижението на нивото на италианския футбол в последните години.

В интервю за "Гадзета дело Спорт", световният шампион от 2006 заяви: "Пеп Гуардиола създаде чудовище с Барселона!"

Причината за думите на Гатузо са, че според него доминантният, изпълнен с много пасове футболен стил, който Гуардиола наложи в Барса, а и в Байерн, е твърде много предпочитан и в Италия. В същото време класическият италиански стил на игра получава критики, че е твърде груб, дефанзивен и не достатъчно ефективен.

Редица треньори и отбори взимат за пример игровата философия на Гуардиола, а именно това е проблемът според Гатузо. Според него специалистите в Италия трябва да се върнат към италианския начин на игра, който дълги години им носеше огромни успехи в Европа.

"Грешно е да опитваме да копираме Гуардиола. Докато копираме други, губим голяма част от нашата култура. Най-вече в дефанзивен план."

"Разбира се, че трябва да променим нещо, това е така. Но защо не разчитаме на нещата, в които дълги години бяхме много добри. Все пак имаме четири звезди на гърдите...", заяви Гатузо, имайки предвид четирите световни титли на Италия.