Бившият футболист на Милан и италиански национал Дженаро Гатузо изпадна в изключително парадоксална и невиждана ситуация.

Гатузо от 2015 година е начело на втородивизионния италиански Пиза, който сега е на път да изпадне в третото ниво на футбола на Ботуша. Пиза е последен в класирането само 4 кръга преди края.

Дотук няма нищо чак толкова странно, но чуйте...Последният в класирането Пиза притежава и то с разлика най-добрата защита от всички отбори в Серия Б.

За 38 кръга отборът от града с наклонената кула е инкасирал едва 29 гола, най-малко от всичките 22 тима в дивизията. Втори по този показател в Серия Б е намиращият се на осмо място във временното класиране отбор на Специя с 34 допуснати попадения. Лидерът СПАЛ 2013, например, е допуснал 36 попадения /със 7 повече от Пиза/, но има с 40 точки повече от опашкаря, който е с 33 пункта.

Проблемът за Пиза е, че както е с най-добрата защита от всички, така е и с най-слабото нападение, като отборът е вкарал само 22 пъти през сезона.

Още един любопитен показател – броят на загубите /13 в 38 срещи/, не говори за това, че Пиза е нормално да се намира на последното място. Например, петият в класирането Читадела е допуснал с две загуби повече от Пиза и има 15!

Причината за лошото класиране на Пиза в Серия Б се дължи обаче освен на малкото голове, и на страшно многото равенства, които отборът е записал. В 38-те си срещи Пиза е регистрирал цели 19 ремита /най-много от всички/, при само 6 победи. От актива на отбора, освен това, са извадени 4 точки.

Гатузо обаче е оптимист и твърди, че тосканският тим, воден от него, ще продължи да се бори докрай, въпреки парадоксите.