Съвсем очаквано Фиорентина нямаше проблеми у дома срещу Болоня и взе двубоя си от 16-ия кръг в Серия с класическото 3:0. „Виолетовите“, които не крият амбициите си за място в Шампионската лига през следващия сезон, излязоха срещу предпоследния във временното класиране и разликата в класите бе очевидна.

„Артемио Франки“ не чака дълго за първото попадение във вратата на Джанлука Курчи и в 13-ата минута центриране от корнер на Борха Валеро предизвика кратка суматоха. Най-съобразителен в нея се оказа Йосип Иличич, който взе топката и умело си отвори място за стрелба, след което прониза долния ляв ъгъл.

В средата на полувремето Хуан Куадрадо бе много близо да удвои, но тежкият му шут по тревата, бе избит от Курчи. Малко след него Джузепе Роси също се озова на идеална позиция, но стражът на гостите намери начин да се справи с шута от упор на нападателя.

В 29-ата минута обаче дори и той бе безпомощен, след като Борха Валеро стреля до дясната греда за 2:0.

Лекцията във виолетово продължи и след почивката. В 65-ата минута интригата окончателно изчезна след ново чудесно отиграване на Валеро. Испанският плеймейкър достави чудесна топка за Джузепе Роси в пеналта и дребничкият нападател записа своя 13-и гол в първенството, който му отрежда първото място при реализаторите.

Благодарение на успеха поне временно Фиорентина зае 4-ото място с 30 точки, като изпреварва с 2 Интер, който по-късно тази вечер приема Наполи в едно двете дербита на кръга. Болоня остана 19-и с 12 пункта.

Фиорентина наказа Болоня с класика, Клозе изтегли Лацио от дупката

източник: Gulliver/Getty Images

В друг мач от кръга Лацио спря негативната си серия от четири поредни мача без победа и с два гола на Мирослав Клозе надигра Ливорно с 2:0. Германският национал предреши всичко още до средата на първата част.

В 19-ата минута Антонио Кандрева по страхотен начин намери ветерана в наказателното поле, а а оттам таранът не показа милост към Франческо Барди.

В 26-ата минута нападателят пък успешно се пребори за една топка и, вече озовал се на чиста позиция, с техничен удар по тревата увеличи аванса на тима си.

В началото на второто полувреме Клозе можеше да оформи и хеттрик, ала в 49-ата минута стреля опасно близо в аут покрай лявата греда.

Успехът върна Лацио на 8-ата позиция с 20 точки. Ливорно пък е 18-и, точно под чертата, с 13 пункта.

Серия А, 16-и кръг, резултатите от днес:

Киево – Сампдория 0:1

Фиорентина – Болоня 3:0

Дженоа – Аталанта 1:1

Лацио – Ливорно 2:0

Парма – Каляри 0:0

Удинезе – Торино 0:2