Алберто Джилардино отново бе звездата в състава на Италия при успеха с 6:0 над местен южноафрикански отбор – Тшуане Илевън – в контролна среща, част от подготовката на Скуадра Адзура за Купата на Конфедерациите. Това бе и последната проверка на тима преди да започне надпреварата в ЮАР, като в първата си среща на турнира Италия играе със САЩ.

След като вкара два гола на Нова Зеландия по-рано през седмицата, за успеха на своя тим с 4:3, Джила и днес бе на ниво, като отбеляза нови две попадения. Именно нападателят на Фиорентина се очертава като главен претендент за титулярното място на Лука Тони в селекцията на Марчело Липи. Тони също бе сред голмайсторите днес, както и Андреа Пирло, Винченцо Якуинта и Фабио Куалиарела.

Липи загатна за състава, който може да пусне срещу САЩ, като пусна в игра защитна четворка – Дзамброта, Легроталие, Киелини и Гросо. В халфовата линия играха от началото Гатузо, Де Роси и Пирло, а триото в атака бе Каморанези, Тони и Якуинта.

Джилардино се появи като резерва на мястото на Тони в 62-та минута и за половин час успя да мушне два гола.

На мача на „Супер Стейдиъм” в Тшуане имаше 5000 зрители – почти двойно в сравнение с тези, появили се на контролата между Италия и Нова Зеландия.