Дженоа води битка да бъде признат за шампион на италианския шампионат през сезон 1924/25, което ще позволи на отбора да си сложи една звезда на своите екипи, тъй като това ще бъде десетата шампионска титла в историята на клуба.

За последен път Дженоа става шампион през сезон 1923/24 и за момента е деветкратен първенец на страната.

„Мисля, че през тези години има много неясни неща. Ние имаме основание да обжалваме и бих искал да бъда запомнен като президента, който допринесе за звездата на Дженоа. Би било чудесно“, коментира Енрико Прециози пред „La Gazzetta dello Sport“.

Прециози в момента е президент на Дженоа.

Той вече подаде жалба до Италианската футболна федерация, която трябва да бъде разгледана.

„The Guardian“ разказва историята на един от най-големите скандали в ситорията на италианския футбол: тогава Първа дивизия се разделя на две групи (Северна и Център Юг). Финалистите в северната група са Дженоа и Болоня. Те трябва да определят победителя, който ще се изправи срещу Алба Рома на големия финал.

Така започва дълга серия от пет мача. Третият мач между Болоня и Дженоа завършва 2:2 и се стига до ново преиграване. „Грифоните“ протестират, тъй като един от головете на Болоня е напълно нередовен. Голът е отбелязан от фен, който скача на терена, но съдията не отсъжда нищо.

Връзките на Болоня с тогавашния вицепрезидент на федерацията и близък до Мусолини – Леонардо Арпинати им помагат и случаят изобщо не е разгледан.

Четвъртият мач между двата отбора, който трябваше да послужи като развръзка на предходния също е спорен. Той завършва 1:1 и се стига до ново преиграване, но четвъртият двубой завършва със зловен епизод: феновете на Болоня изстреляват повече от 30 куршума по посока влака, където пътуват привържениците на Дженоа и има няколко ранени.

Петият мач, който се оказва решаващ започва в 7 часа сутринта на 9 август в покрайнините на Милано и Болоня печели с 2:0. На финала срещу Алба Рома, Болоня е по-добрият отбор и печели с 4:0 и 2:0, като по този начин печели единствената си шампионска титла и до този момент.

След 93 години Дженоа заявява претенции към шампионската титла.

Отборът на Дженоа е деветкратен шампион на Италия. Последната титла на тима обаче е от далечната 1924 година.