Байерн Мюнхен победи Фиорентина с 2:1 в първи осминафинален сблъсък от Шампионската лига. „Баварците ”постигнаха своя успех доста скандално, след като реализираха победното попадение в 89-та минута след доста спорно положение за засада. Реферът Том Хенинг Йоребро като цяло взе сериозна роля в двубоя, като отсъди дузпа в полза на Байерн, а през второто полувреме изгони с директен червен картон футболист на Фиорентина. Реваншът е на 9 март в Италия.

Победата бе 13-та поредна за Байерн Мюнхен, което е рекорд в клубната история на "баварците".

Двубоят на „Алианц Арина” бе интересен и много равностоен, като интересните положения пред двете врати се редуваха. Даниел Ван Буйтен и Марио Гомес не успяха да преодолеят Себастиан Фрей, докато Марио Маркиони и Хуан Мануел Варгас създадоха опасностите пред вратата на Бут в първите 20-тина минути.

Монтоливо и Робен творяха за двата отбора, но нападателите пред тях така и не успяваха да оползотворят някое положение. Нещата вече отиваха към нулево реми за първото полувреме, когато в даденото от съдията продължение Байерн успя да изравни. Подаване на Робен намери Франк Рибери пред вратата на Фиорентина. Там французинът бе съборен от Пер Кролдруп, но топката стигна до Марио Гомес, който стреля точно в мрежата на Фрей. Реферът Йоребро обаче отмени попадението, и отсъди дузпа в полза на „баварците”, заради нарушението срещу Рибери. От бялата точка Робен стори необходимото, разписвайки се в шести пореден мач, и така домакините се оттеглиха с аванс на почивката.

При подновяването на играта, Байерн излезе с променена защитна формация, и това позволи на Фиорентина да търси пробойни в сработването й. „Виолетовите” осъществиха натиск в началото на второто полувреме, и още в 50-та минута изравниха. От грешник в герой набързо се превърна Пер Кролдруп, който се реваншира за дузпата, като от няколко метра прониза Бут. Попадението дойде след центриране от корнер, свалено на земята от Стеван Йоветич, и объркването в отбраната на Байерн остави Кролдруп сам на ъгъла на вратарското поле, откъдето задачата му изглеждаше лесна.

Фиорентина имаше възможности дори да повече в резултата, но Йоветич стреля в Бут малко след попадението. В другата рамка Себастиан Фрей се представяше на ниво, спасявайки шутове на Мюлер, а по-късно и резервите Клозе и Ивица Олич.

Според момент настъпи в 72-та минута, когато Масимо Гоби получи директен червен картон, за удар с лакът по Ариен Робен. Йоребро реши, че е имало умисъл в действията на Гоби и го прати рано под душовете.

Минутите до края бяха много интересни, като Фиорентина с човек по-малко вече по-рядко поглеждаше към вратата на Байерн, но домакините се настървиха в търсене на втори гол. Той в крайна сметка дойде, макар и чак в 89-та минута, и след изключително дискусионна ситуация.

Фрей успя да отрази силен шут на Робен, но Олич засече рикошета, и подаде към Клозе, който бе точен от четири-пет метра. Проблемът дойде оттам, че Клозе през цялото време бе в засада, немаркирана от страничния рефер. Протестите на „виолетовите” не бяха уважени, и Йоребро зачете попадението, което оформи и финалния резултат в полза на Байерн Мюнхен.