Селекционерът на националния отбор на Италия Роберто Донадони определи България като главната заплаха за „скуадра адзура” в предстоящите квалификации за Световното първенство в Южна Африка през 2010 година.

„България има по-голяма футболна традиция от другите отбори в групата и на хартия е тима, който ще се бори с нас за първото място”, обясни бившият италиански национал.

Жребият, теглен в Дърбан, прати двата отбора в група 8 заедно с Ирландия, Кипър, Грузия и Черна гора.

„Тези отбори нямат голяма успехи на Световни първенства, но във всички случаи имат своите силни страни”, коментира Донадони по повод другите отбори в групата.

„Например Черна гора, както всички славянски нации, притежава страхотна техника, а Ирландия е труден за побеждаване отбор. Същото се отнася и за грузинците, срещу които играхме наскоро”.

Италианците са действащи световни шампиони, но поради новите правила на ФИФА трябва да участват в квалификациите, както всяка друга страна. Единствено домакинът Южна Африка има сигурно място на финалите.

„Това е стратегия, която бе въведена наскоро. Ние трябва да се съобразим и мисля, че е правилно всеки отбор да заслужи мястото си на Световното”, допълни Донадони.

Италия е втория най-успешен отбор в историята на Световните първенства. „Скуадра адзура” е печелила най-ценния трофей четири пъти – през 1934, 1938, 1982 и 2006 година.