В регион Пиемонт в Италия, фамилията Покетино (б.р. - така се произнася на италиански) е много разпространена. Можеш да я намериш навсякъде из Алпите на Пиемонт, но и в Пампасите в Аржентина. Хората с това име са магистрати, изследователи, земеделци, политици и дори треньори. Почетино са династия разпростираща се два века и на два континента. Тази вечер съдбата ще върне мениджъра на Тотнъм Маурисио Почетино към корените му. „Шпорите“ гостуват в Торино на Ювентус в осминафинал от Шампионската лига. В 21,45 ч. на „Алианц“ ще излезе един от хилядите аржентинци, които носят корените си от областта Пиемонт.

Почетино е горд със своя произход. А той е съвсем близо до Торино. Малкото градче Вирле, недалеч от Франция, откъдето прадядото на Маурисио заминава за Аржентина, докато е още малко момче. Проучването на родословното дърво на семейството е трудно, защото има твърде много хора с тази фамилия. Но разклонението, от което е мениджъра на Тотнъм идва от това градче с 1200 души население. То е наполовина на жителите на Мърфи, провинция Санта Фе, родното място на Маурисио в Аржентина.

„Винаги съм се надявал един ден да играя в града, откъдето е моята фамилия и с фланелката на Ювентус. Хубаво е, че сега ще имам възможност да се изправя срещу бианконерите като съперник“, признава Почетино.

Когато жребия бе изтеглен през декември, мениджърът на Тотнъм не знаеше, че ще има толкова много хора с неговото име, които ще го чакат в Италия. От Вирле го обявиха за почетен гражданин на градчето и го приветстваха със специална церемония.

И днес, както преди 151 години, Вирле е малко градче скрито в сърцето на Пиемонт. Малко жители, но два замъка, които да разгледаш и старинна градска стена. През 1864 г. там се ражда момче, което получава името Микеле. Той е син на градинаря Матео Покетино и Виржиния Фрайре. Прародителя на Маурисио е записан като „дете от мъжки пол, родено на 16 май“ в кръщелното свидетелство. А то е издадено от църквата „Сан Сиро“ – явно футболните богове са предопределили тази съдба още преди век и половина.

Документите бяха открити от полицейския комисар Кандидо Мартино преди няколко седмици. Той се отдал на търсенето, чак след като си купил два билета за мача. „Аз също принадлежа към Покетино, но от страната на майка ми. Имам още една причина да бъда на този мач с дъщеря ми Вера, който играе за детския тим на Юве“, признава Мартино.

Той не е единствения заинтересуван от мача в градчето, като почти всички там предпочитат черно-бялото райе на Юве. Повечето Покетино там са наследници на стария Матео, прадядото, който емигрирал в Аржентина, когато Микеле бил само на 3 г. – през 1867 г. Във Вирле има един от фамилията с име Пиетро, който е генеалог и изследва родословното дърво на семейството. „От този регион има много хора емигрирали в Аржентина и всички, които носим тази фамилия сме от един и същи произход“. В градчето има и още един Покетино, който е в институциите. „Чест е за нас и за цялото градче. Маурисио е поканен официално да хапне полента с нас, но ще ме прощава, защото аз ще стискам палци за моята Стара госпожа“, признава Даниеле Покетино, заместник-кмет във Вирле.

Останалата част от историята е сглобена отдругата страна на океана. Там пък има друг Почетино с афинитет към историята. Името му е Норберто и е племеник на онзи Микеле, кръстен в „Сан Сиро“. „Тук по онова време моят дядо бе наричан просто Мигел. Той беше земеделец и от него тръгва директната линия, която води до Маурисио“, признава той. Норберто е отдаден на родословното дърво и изследва всеки клон още до тръгването от Вирле през 19-и век.

„Семейството пристига в Росарио и отначало се установява в Каняда де Гомес, след това в Армстронг, а после и в едно място наречено Колон де лос Леонес, защото италианските имигранти  ги наричали лъвове или пумите на Пампасите“, разкрива Норберто. Сега градчето се нарича Мърфи и там всички са влюбени в Маурисио. „Винаги съм казвал на братовчед ми Ектор – бащата на Маурисио,  че той е истински представител на региона Пиемонт. Всъщност той се превърна в толкова добър треньор имено заради това – говори малко, работи много и никога не се предава“.

Италианският произход никога не е бил крит във фамилията на Почетино. Желанието на Маурисио да се върне един ден в Торино е родено именно там около семейната софра. „Винаги сме били горди с тази връзка. Възпитали сме децата си по италиански и сме доволни, че вече е напълно ясно откъде произлизаме“, признава татко Ектор Почетино.

Тази вечер след 151 години един истински представител на Пиемонт се завръща в Торино.