Стражът на Италия Джанлуиджи Буфон посвети класирането на отбора за финалите на Евро 2008 на националния селекционер Роберто Донадони с думите: „Всеки друг на неговото място, щеше да се откаже, имайки предвид лошия старт на кампанията”.

Адзурите” започнаха кошмарно борбата в груповата фаза за класиране на финалите догодина. През 2006 година Марчело Липи бе сменен от Донадони, след като записа две загуби в три мача, включително поражение от Франция с 1:3 и едно домакинско равенство с Литва в Неапол.

„Всеки един друг отбор би забравил за амбицията да се класира напред заради онзи кошмарен септември, който изпитахме точно след Световното първенство”, коментира Буфон.

„Не обаче не се отказахме, а голяма заслуга за това има Донадони. Това, което ни помогна да спечелим, бе неговото постоянство, невероятният му глад за здрава работа и наистина магарешки инат”, продължи той.

„Първоначално нямаше някаква специална искра между него и играчите, с която да ни грабне. Ние просто му засвидетелствахме нужното уважение. В последствие връзката ни с него се засили”, каза още Джиджи.