Българският футболист Валери Божинов отново получи доза внимание от италианските медии. Изданието radiogoal24.it нареди българина в топ 5 на най-успешните трансфери на Фиорентина по отношение на футболисти от Източна Европа.

Причината за класацията стана съвсем скорошното привличане на младия талант Душан Захович. Спортният директор Панталео Корвино за пореден път бе фигурата, която дърпаше конците зад трансфера, а очакванията са големи, тъй като Захович е сравняван със Златан Ибрахимович. Младокът подписа 5-годишен контракт с „виолетовите” и няма да е толкова далеч времето, когато би могъл да поеме част от товара, с който сега се нагърбва основният реализатор Никола Калинич.

Благо: Преговарям с Арсенал Тула, Божинов също може да дойде в Русия

Корвино има славата на човек, който знае как да привлече точните таланти от Балканите, затова и radiogoal24.it реши да нареди своеобразен топ 5 на такива сделки. В класацията Божинов заема 4-ата позиция, като изпреварва преминалия през Манчестър Сити защитник Матия Настасич.

„Страхотни – такива бяха надеждите към българския нападател, роден през 1986 година”, пише медията. „Престоят му в Малта го скрива дори от Корвино, но с екипа на Лече Божинов става най-младият чужденец с дебют в Серия А (по онова време няма дори 16 години). Той прекарва там три и половина сезона, преди Фиорентина да го купи. От него се очакваше пробив, какъвто така и не дойде, най-вече заради пристигането на Лука Тони, който да води атаката. През 2006 година той отиде в Серия Б, за да играе с Ювентус, когато тимът бе наказан заради скандала „Калчополи”. Там се задържа само един сезон. После започна голямото странстване в Европа. Доскоро той играеше за Мейджоу Кейджа в Китай”, отбелязва сайтът.

Божинов: В Китай станах по-красив и по-чаровен

Като най-успешни трансфери на източноевропейци във Фиорентина под диктовката на Корвино изданието определя Мирко Вучинич, Адем Ляич и без съмнение Стеван Йоветич.