Българският нападател на Тернана Валери Божинов започна по перфектен начин 2015 г. Той на практика сам донесе победата на тима си в мача с Кротоне, като реализира и двете попадения за успеха с 2:1 в първия кръг след подновяването на шампионата в Серия Б след триседмична пауза. 

Бившият играч на Манчестър Сити и Ювентус откри резултата още в 5-та минута, а малко след подновяването на играта през втората част вкара и така важното за тима си второ попадение. То беше от изключителна важност, защото гостите намалиха в края чрез Стефано Падован, но това беше всичко.  

Българинът имаше страхотен стимул за изява, защото в този мач на трибуните беше кондиционният специалист на националния отбор Роко Перота. Със сигурност италианецът ще сподели видяното със селекционера Ивайло Петев, който обеща по един или друг начин да следи изявите на всички българи в чужбина. 

Валери Божинов вкара първия гол не само за себе си и Тернана през 2015 г. още в петата минута на мача с Кротоне, ами и в цялата Серия Б. Тогава той получи страхотен пас от Филипе Авенати около точката на дузпата и с мощен шут опъна мрежата в горния десен ъгъл зад вратаря на противника. 

Но българинът и съотборниците му не спряха до тук. Те търсеха и второ попадение, с което да подсигурят успеха си отрано. И макар до почивката да не паднаха повече голове, интригата на практика приключи малко след нея. 

И пак в прегръдките на съотборниците си беше Божинов. Нападателят реализира истински шедьовър от около 25-30 метра, като прехвърли защитата и вратаря на Кротоне, възползвайки се от грешно изчистена топка, попаднала право на крака му. 

Публиката избухна в овации, а малко след това героят Божинов беше сменен, за да обере аплодисментите на агитката. Това стана в 66-та минута, като на негово място се появи Фабио Чераволо. 

Благодарение на този успех Тернана събра 28 точки и се утвърди в средата на класирането. Съперникът Кротоне пък остава в опасната зона в Серия Б, като не успя да увеличи актива си от 21 точки. 

Във втория ешелон на италианския футбол се игра още един мач, в който можеше да има българско участие. Трапани на Павел Виданов падна у дома от Пескара с 2:4, но юношата на ЦСКА беше сред неизползваните резерви и нямаше как да повлияе на крайния резултат на срещата.