Бившият италиански министър-председател и актуален собственик на клуба от Серия А Монца Силвио Берлускони вярва, че ще преодолее белодробната инфекция, причинена от хронична левкемия, която стана причина да бъде приет в интензивното болнично отделение, съобщи днес вестник "Ил Джорнале".

"Трудно е, но ще се справя отново", казва 86-годишният медиен магнат в телефонен разговор с главния редактор на медията Аугусто Миндзолини. "Успях да се изправя в много по-деликатни и трудни ситуации", са част от думите на Берлускони според интервюто.

Медийният магнат и трикратен премиер прекара втора поредна нощ в интензивното отделение в болницата "Сан Рафаеле" в Милано, където лекарите му направиха пълни изследвания и според резултатите от тях се оказва, че е имал левкемия „от известно време“, но също така и как ракът на кръвните клетки е в "упорита хронична фаза".

Въпросното изявление беше и първи официални думи от лекарите, откакто екипът на "Сан Рафаеле" пое грижите за ВИП-персоната.

"Настоящата стратегия за лечение предвижда на първо място терапия на белодробната инфекция", както и специализирано лечение, "насочено към ограничаване на негативните ефекти" на хроничната левкемия, се посочва в становището на лекарския екип, разпространено и за медиите.

В петък сутринта външният министър Антонио Таяни, цитирайки личния лекар на Берлускони Алберто Дзангрило, съобщи, че бившият собственик на Милан е контактен и реагира на лечението. Таяни е координатор на "Форца Италия", политическата партия, която Берлускони създаде преди около 30 години.

Бившият премиер, а сега сенатор беше напуснал същата болница седмица по-рано след няколко дни тестове. Лекарите обявиха, че левкемията при Берлускони, обикновено се появява при хора в напреднала възраст и се характеризира с увеличаване на белите кръвни клетки, известни като моноцити. Лечението на по-възрастни пациенти може да включва трансплантация на стволови клетки, което обаче в Италия може и да не стане така лесно, както изглежда.

В действителност създателят на най-успешния Милан в историята на италианския футбол има доста сериозни и почти постоянни проблеми със здравето, включително сърдечни заболявания и COVID-19 през 2020-а година. Тогава пак беше хоспитализиран тогава, буквално в критично състояние с пневмония. Той има пейсмейкър от години, претърпя сърдечна операция за смяна на аортна клапа през 2016-а и преодоля рак на простатата преди десетилетия. 

Автор: Атанас Василев, БТА