Собственикът на Милан Силвио Берлускони беше осъден на една година затвор на първа инстанция по дело за закупуване на банка Унипол, по което е обвинен, че е нарушил следствената тайна. Присъдата може да бъде обжалвана.

Това е първата от трите очаквани присъди този месец срещу Кавалера. Другите две се отнасят за делото на втора инстанция за данъчна измама (Медиасет) и тази на първа инстанция за склоняване на непълнолетна към проституция и злоупотреба с власт (Рубигейт).

Според италианските закони хората над 75-годишна възраст с присъди под две години затвор не трябва да излежават присъдата си зад решетките. Берлускони е на 76 години.

По това дело бившият италиански премиер е съден за незаконното публикуване в края на 2005 г. във вестник на компанията си ("Джорнале") на подслушан телефонен разговор между тогавашния лидер на левицата Пиеро Фасино и президента на застрахователната компания Унипол Джовани Консорте, когато компанията участва в търг за придобиването на банка BNL. В разговора Фасино казва на Консорте: "Сега имаме банка".

Според обвинението решението за публикуване на тайния запис било взето на среща между Берлускони и неговия брат Паоло, собственик на "Джорнале", на 24 декември 2005 г. в Аркоре, имението на Кавалера близо до Милано. Прокуратурата поиска три години и три месеца затвор за Паоло Берлускони, който беше осъден за две години и три месеца.

Според прокуратурата делото "не е свързано само с изтичане на информация", а накърнява репутацията на Фасино, по онова време лидер на опозицията, при това няколко месеца преди изборите. На 20 декември прокуратурата поиска една година затвор за Кавалера.

Адвокатите на Берлускони получиха в средата на януари отлагане на делото за началото на март, тъй като той водеше предизборната кампания на дясноцентристката си партия преди парламентарните избори в края на февруари.