Бившият селекционер на Италия Ариго Саки посъветва настоящия наставник Марчело Липи да приложи схема 4-4-2 срещу Нова Зеландия, за да има повече успех. „Това е системата, в която се чувстваме най-добре,” заяви Саки.

Скуадра Адзура стартира с 1:1 срещу Парагвай на Мондиала, след като Липи преправи 4-2-3-1 на 4-4-2. „Със сигурност резултатът е позитивен, и важен за класирането, за настроението в отбора, и бъдещите решения на Липи,” обясни Саки в своята колонка в Gazzetta dello Sport.

„Нашите излязоха на терена очевидно притеснени и напрегнати. Започнахме с неизпробвана преди система 4-2-3-1, която допълнително бе затруднена да сработи, заради отсъствието на Андреа Пирло и Мауро Каморанези, а други не показаха много добра форма,” продължи Саки. „Предвид тези обстоятелства, слабото представяне през първото полувреме бе логично. Мисля, че Марчело си извади изводите от тези 45 минути, обаче. Доброто второ полувреме обаче е позитивно, това е пътят, който трябва да следваме. Не всички проблеми бяха решени, но видяхме светлина в края на тунела.”

Според специалистите, Липи е използвал схемата 4-2-3-1, наложена от Жозе Моуриньо в Интер. „Тази система работи само с правилните играчи,” предупреди Саки. „В противен случай е по-добре да се действа с двама нападатели.”