„Впечатлен съм от уважението и обичта, с която бях посрещнат в България. Винаги ще пазя този ден в сърцето си”, заяви на пресконференция старши треньорът на Милан Карло Анчелоти, който днес бе удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза” на Пловдививския университет „Паисий Хилендарски”.

„Насилието, разразило се в неделя в Италия, между фенове и полиция е тъжен момент за футбола в страната, каза старши треньорът на настоящия европейски клубен шампион. За съжаление в нашия спорт се срещат и такива явления, срещу които трябва да се борим с дружни усилия”, каза Анчелоти.

„През последните месеци сигурността около и в стадионите в Италия се подобри значително. Инцидентът в неделя е станал далеч от стадион и то случайно. Той е обаче много тежък и трябва да положим усилия това да не се случва вече. Ние, хората във футбола, сме длъжни да носим позитивни послания, тъй като това е само една игра.”

„В Шампионската лига до такива ексцесии не се стига. Явно в този турнир организацията е на необходимото ниво. В Италия обаче продължава да има проблеми и те трябва бъдат решени”, заяви наставникът на Милан.

Според него насилието е най-големият проблем на световния футбол и с дружни усилия трябва да бъде преодоляно. Той добави, че друго уродливо явление срещу което трябва всички, обичащи футбола, де се противопоставят, са залозите и машинациите във футбола.

Карло Анчелоти добави, че Милан постига успехите си най-вече заради това, че играе открит и нападателен футбол. Друго голямо предимство според него е добрата организация и приемствеността в клуба. Той даде за пример ветерана Паоло Малдини, който вече 20 години играе с успех в мъжкия отбор.

Според известния бивш футболист е трудно да се сравняват поколенията в Милан, но Анчелоти изказа мнение, че най-зрелищен футбол е играел отборът, воден от Ариго Саки през 80-те години на миналия век.

Карло Анчелоти каза още, че за да постигне занапред успехи във футбола, България трябва да полага повече грижи за развитието на младите футболисти и укрепването на детско-юношеските школи на клубовете. Само така според него нашата страна ще има отново големи играчи, като онези, които станаха четвърти на световното първенство в САЩ през 1994 година.

Треньорът на росонерите добави, че ако хареса български футболист, ще направи всичко възможно той да бъде привлечен на Сан Сиро. Той каза още, че Милан не е убедителен в досегашните си мачове като домакин в първенството на Италия най-вече заради това, че съперниците играят по-затворено. Той изрази увереност, че с връщането в игра на Роналдо след Нова година тимът ще заиграе още по-добре.

Карло Анчелоти добави, че повече от 100 души се опитват да му дават съвети как да води отбора, но решенията си взима сам. Той каза още, че само от неговия син Давиде, който играе при юношите на Милан, зависи дали ще пробие в мъжкия отбор на клуба. В церемонията днес взеха участие ректорът на Пловдивския университет професор Иван Куцаров, преподаватели от висшето учебно заведение, председателят на БОК Стефка Костадинова, заместник-председателят на ДАМС Веселин Маргаритов, футболисти, треньори политици и много фенове.