Безспорно Самуел Ето’о е един от най-великите африкански футболисти в историята. Носител е на множество отборни и индивидуални призове. В професионалната си клубна кариера има 277 гола, а за Камерун има 56 попадения, с които оглавява голмайсторската листа на „лъвовете”.

Представяме 9 любопитни факти, които може да не сте чували от кариерата и живота на легендарната деветка на Камерун.

1. Има собствена фондация

Едно от най-значимите неща в личен план на Самуел Ето’о е основаването на фондация, носеща името „Fondation Samuel Eto’o”. Тя има за цел да подпомага деца и юноши, осигурявайки им благоприятни условия за спортно и професионално развитие.  Фондацията е създадена през март 2006 и се грижи за деца само от Африка.

2. Договори с големите марки

Нападателят има договори с две от най-големите марки в света на спорта и модата. Ето’о е лице на „Пума” и „Версаче”. Също така 34-годишният футболист има контракт с „Guinness”и „Оrange”.  Всички подписани договори с едни от най-известните марки в света показват огромното влияние на футболиста извън терена.

3. Единствен с два последователни требъла с различни отбори

Самуел Ето’о е единствения футболист в историята на футбола , който успява да постигне два последователни требъла с различни отбори. Това се случва през 2009 и 2010година. През 2009г. камерунецът печели с Барселона Примера Дивисион, Купата на Краля и Шампионската лига, като отбелязва едно от попаденията  във финала срещу Манчестър Юнайтед. Година по-късно тъмнокожият футболист акостира на „Джузепе Меаца” с екипа на Интер и под ръководството на Жозе Моуриньо печели титлата в Серия А, Купата на Италия и Шампионската лига.

4. Участва в редица рапърски клипове

Освен на терена Ето’о се подвизава и в областта на музиката. Интересът му към рапа води до поредица от участия в клиповете на звезди като “Lim”, “Mister You”, “Mokobe” и “Sinik”. Изпълнителите са доста известни в своя бранш и клиповете им се гледат от стотици хиляди фенове.

5. Има собствен мобилен оператор

През 2011 година Самуел създава нов мобилен оператор в, носещ името „Eto’o Télécom”.  За няколко години проектът му обхваща цяла Африка, започвайки от собствената си родина.

6. Намалява двойно заплатата си в Сампдория

Преминаването на Самуел Ето’о в Сампдория буди сериозни подозрения около финансовото възнаграждение на футболиста. За изненада на всички критици камерунецът се съгласява да намали двойно заплатата си. Нападателят няма нищо против, тъй като се връща в Италия, където е семейството и повечето му приятели.  Ето’о твърди, че това е идеалното място за завършек на кариерата.

7. Плаща гаранцията на свой приятел

На 20 юни 2014 година Самуел Ето’о оповестява на своята страница във Фейсбук, че е платил гаранцията за излизане от затвора на свой приятел.  Рапърът “Rohff” бива задържан от властите, заради влизане с взлом в бутик на конкурент от музикалния бранш. Интересното в случая е, че събитията се развиват по време на Световното първенство в Бразилия.


8. Притежава собствена дизайнерска марка

Освен договорите си с други известни световни марки, Самуел Ето’о основава своя собствена. Той я кръщава „Samuel Eto’o 9” и произвежда главно дрехи и обувки. Основана в Турция, фирмата има най-много продажби в южната ни съседка, но има експорт в Испания, Англия, Португалия и Русия.


9. Административни проблеми го спират за ПСЖ

Малко хора знаят, че още като много млад, Ето’о е искан от Пари Сен Жермен. Нещо повече: камерунецът отива в Париж, където е харесан от ръководството на столичани, но се води нередовен жител във Франция и е върнат в родината си. Малко по-късно Ето’о подписва първия си професионален контракт в Испания.