Двубоят от Бундеслигата в понеделник вечер между Волфсбург и Айнтрахт Франкфурт започна със събиране на хиляди гумени топчета, изпратени от над двете хиляди фенове на гостите към терена.

Акцията бе форма на протест от привържениците към омразните за германските запалянковци двубои в понеделник. Играчите и служителите на стадиона се нуждаеха от три минути, за да успеят да почистят терена от топчетата.

Феновете на Волфсбург пък бяха съпричастни към проявата на колегите си и заради това до почивката и от двете страни нямаше никакви скандирания - нещо, което вбеси в последствие треньора на Волфсбург Бруно Лабадия, който очакваше подкрепа за своя отбор. "Това в началото с топчетата, които трябваше да бъдат събрани, това няма нищо общо с това как си представям футбола. Това ме изнерви", заяви специалистът.

В Бундеслигата има едва пет мач на сезон, които се провеждат в понеделник. И те обаче са в повече според германските фенове. Заради това и от над година по време на понеделнишките мачове неизменно има фенски протести. Според запалянковците разделянето на кръга на различни дни и часове води до ненужно комерсиализиране на футбола.

До момента най-сериозната демонстрация отново бе с феновете на Айнтрахт. През февруари 2018-а те хвърлиха на терена хиляди тенис топки в мача срещу Лайпциг.

От лигата обаче вече реагираха на недоволството. От началото на следващия телевизионен период, от сезон 2021/22, понеделнишки мачове в програмата няма да има.