Макс Майер бе смятан за една от бъдещите големи звезди на Германия редом до Лерой Сане и Юлиан Бранд. 

В рамките на 5 сезона 22-годишният Майер се преввърна в титуляр за Шалке, а особено успешен бе миналият му сезон, в който Шалке завърши втори зад Байерн. Освен това Майер бе с най-висока успеваемост спрямо успешни пасове от всички свои съотборници.

Но защо след всичко това, в момента Майер остава без отбор? 

Според журналиста от Sky Гросе Шларман за всичко са виновни хората от обкръжението на футболиста и неговото доверие в тях.

След като старши треньорът Доменико Тедеско смени позицията на Майер и го направи опорен халф, което вдигна чувствително нивото на футболиста, всичко изглеждаше розово. До април. Тогава от нищото Майер обяви, че повече не може да работи под ръководството на спортния директор Кристиан Хайдел. "Просто не искам да остана в Шалке и да работя с Хайдел. Това е всичко. Напоследък изглежда, че ме тероризира", заяви тогава халфът.

До края на сезона той бе изгонен от тренировъчния процес, а това доведе до изтичането на договора му през лятото, което направи Майер свободен агент.

Въпреки това обаче той все още няма нов отбор. "Майер има един проблем - той има тотално грешна самооценка. Всички около него - агентът му Рогер Витман, семейството му, треньорите от юношеските отбори - всички са му казвали, че е един от най-големите таланти, "Германския Меси" и след време, вярваш на това."

"Той искаше клубът да го уважава като други бивши играчи - Леон Горецка, Клаас-Ян Хунтелаар, Сане и искаше да получава повече пари и влияние в отбора, но клубът не реагира както Майер искаше. Неговият агент казваше на всички, че Майер е световна класа, че трябва да изкарва по 8 милиона евро на година и че може да играе само в най-добрите клубове в света. Но сега трябва да осъзнаят, че топ клубовете не са на същото мнение."

Различни слухове свързваха Майер с Арсенал, Ливърпул и Тотнъм. Интерес има и от Франция и Турция, но агентът Витман е насочил поглед към Англия.  "Все още няма конкретна оферта. Те преговаряха с Марсилия, но когато чуха неговите изисквания за заплата, знаеха, че няма да се случи."

"Това, което той (Витман) прави е да разчита на Премиършип и лудите седмици след Световното преди края на трансферния прозорец във Великобритания. Надява се някой английски клуб да има толкова много пари за харчене, че да се съгласи да му даде тази заплата."

"Той (Майер) можеше да продължи развитието си в Шалке в добра среда, а сега знае, че това е игра на покер. За мен, той не струва 8 милиона евро на година, но никога не знаеш с пазара", допълва журналистът.