Невероятна история трогна цяла Германия и доказа, че чудеса наистина стават. Футболистът на Борусия Дортмунд Тамаш Хайнал спаси един детски живот със свой гол в турнира за Купата на УЕФА.

Как става това?

Денят е 2 октомври, малко след 23,30 часа. В италианския град Удине играят отборите на Удинезе и Борусия Дортмунд, които се борят за класиране в групите на Купата на УЕФА. Вече текат последните секунди на мача, когато Тамаш Хайнал бележи за 2:0 и по този начин вкарва мача в продължения.

В крайна сметка немците отпадат след изпълнения на дузпи, но този гол се оказва най-важният в кариера на Хайнал.

При попадението 39-годишният Йенс Андернах скача радостен от дивана на вилата си в Нордерней.

До почивката той е гледал мача заедно със сина си Бен, но след това 5-годишното момче отива да спи. Таткото му обещава, че при гол ще го събуди.

За щастие Йенс спазва обещанието си! Защото когато влиза в детската стая с радостната вест, намира ужасяваща гледка. Стаята е пълна с дим, от който не може да се види нищо.

„Не можех да дишам, дори не можех да видя ръката си от дима. Сърцето ми щеше да изскочи от страх за Бен”, спомня си бащата.

Малкото момче си ляга в леглото, но преди да заспи оставя кърпичката си върху горещата нощна лампа, а тя веднага започва да гори.

Само няколко минути по-късно малкият Бен е щял да загине нещастно, ако голът на Хайнал не накарва бащата да влезе в детската стая.

„Аз съм безкрайно благодарен, че Хайнал вкара този гол”, признава Йенс.

Халфът на Борусия Дортмунд също се впечатлява от историята: „В началото бях нещастен, че въпреки гола отпаднахме. След като чух за историята на малкия Бен обаче съм много по-щастлив. Затова никога няма да забравя този гол”.

Унгарецът дори има желание да се види лично със семейство Андернах. Бен пък вече има нов любим играч след Себастиан Кел.