Байерн Мюнхен ознаменува края на 2013 година с пета голяма титла, след като завоюва трофея от Световното клубно първенство с комфортно 2:0 над мароканския първенец Раджа Казабланка. Германците стигнаха до триумфа с лек бразилски привкус заради попаденията на Данте и Тиаго Алкантара (чийто родители идват от страната на кафето), макар че и стражът Мануел Нойер имаше немалка роля в двубоя за титлата.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

На стадиона в Маракеш, който по-рано прие и малкия финал между Атлетико Минейро и Гуангжу, представителите на Африка започнаха мача много надъхано и определено не изглеждаха притеснени от класата на съперника срещу себе си.

Груба грешка в тяхната отбрана при един корнер отдясно по атаката на европейците обаче бе достатъчен на баварците да открият. Рибери центрира към границата на наказателното поле, където Джером Боатенг с глава подаде към Данте, а защитник на Раджа бе безкрайно закъснял и покри засадата. Бразилецът се ориентира бързо и с мълниеносно обръщане заби кълбото под гредата.

Представителите на домакините сравнително бързо се оттърсиха от шока, докато Байерн видимо не се влагаше на 100 процента в мача. Играчите на Фаоузи Бензарти организираха няколко нелоши атаки към Нойер, който в 19-ата минута се справи без проблеми с първия точен изстрел към себе си.

Байерн обаче отново издебна своя миг и в 22-ата минута Дейвид Алаба се измъкна отляво по атаката, влезе в наказателното поле и от аутлинията сви към точката на дузпата. Там Тиаго Алкантара стреля от движение и с фалцов удар в долния ляв ъгъл направи преднината на тима си далеч по-комфортна.

В 38-ата минута вратарят Нойер си навлече гнева на Хосеп Гуардиола, след като сбърка много лошо в опита си да намери свой съотборник, ала Чтиби пропиля една от най-добрите възможности за отбора от Казабланка.

След почивката германците излязоха с идеята да доубият интригата с трети гол и в 61-ата минута бяха много близо до това. Рафиня се включи отдясно и пусна по тревата към Тиаго, който с обръщане продължи вляво до Джердан Шакири. Швейцарецът от 6-7 метра се оказа очи в очи с вратаря Аскри, но мощният му удар разтресе напречната греда.

След тази ситуация баварците видимо се заеха със задачата да снижат темпото в мача, но в заключителните десетина минути Раджа можеше и да се надява на обрат. Грешка в отбраната на Байерн позволи на Мутуали да получи сам срещу Нойер, който обаче отрази. Топката попадна у резервата Мадибе, който обаче от 7-8 метра стреля над опразнената врата.

Така след спокойни три минути добавено време Байерн вдигна за първи път титлата от Световното клубно първенство, след старта на турнира през 2005 година.