Байерн Мюнхен все така си остава единственият непобеден тим в Бундеслигата и след сблъсъка си срещу четвъртия в класирането Байер Леверкузен. „Аспирините“ не успяха да отмъкнат нищо при визитата си на „Алианц Арена“ в 14-ия кръг, след като записалият рекорд Франк Рибери донесе успеха за баварците с 1:0.

Ветеранът изигра своя 186-и мач с екипа на Байерн и така се превърна във французина с най-много мачове в Бундеслигата, измествайки досегашният лидер по този показател Матийо Делпиер (Щутгарт).

Наставникът на домакините Хосеп Гуардиола опита да изненада своите съперници със супер офанзивна формация, като пусна в игра освен Рибери още Томас Мюлер, Ариен Робен, Роберт Левандовски и Марио Гьотце.

Още в третата минута обаче много сериозна колективна грешка в защитата на Байерн можеше да вкара двубоя в съвсем различно русло. Първо Чаби Алонсо, а след това и Джером Боатенг не успяха да изчистят една топка в собствената си половина, а последвалите рикошети позволиха на Карим Белараби да се откъсне срещу Мануел Нойер. Крилото на Леверкузен преодоля стража с лек и техничен удар, ала Хуан Бернат положи немислими усилия, за да стигне и избие топката пред голлинията.

В следващите минути мюнхенци имаха пълна доминация на терена, но срещаха много малко празни пространства в половината на съперника. Хосеп Гуардиола неведнъж стана от скамейката и доста нервно даваше указания.

В последната минута на първата част съдията на срещата Кнут Кирхер определено пожали нападателя на Байер Хьон-Мин Сон, който си позволи да вкара топката в мрежата, след като вече беше чул сигнал за засада.

На почивката Гуардиола предприе ход, който до голяма степен му спечели мача, като замени интертния Гьотце и пусна в игра Себастиан Роде. Германецът доста често се връщаше назад, за да помага на Чаби Алонсо в центъра на терена и така опитите за атаки на съперника бяха съвсем задушени.

В 51-ата минута логичното се случи след пряк свободен удар, спечелен от Роде. Топката беше подадена на Рафиня, който центрира към далечната греда. Там Алонсо с глава върна леко назад за Рибери, който от воле разстреля Бернд Лено за 1:0. Освен всичко друго това беше и 100-ия гол на французина с екипа на Байерн.

ВИДЕО с попадението на Рибери вижте ТУК!

В 59-ата минута Вендел беше на път да допусне фатална грешка, като подаде топката право на Левандовски. Нападателят тръгна отляво, влезе в наказателното поле и пробва да намери Мюлер с високо подаване. Тин Йедвай изчисти, но кълбото се озова у Левандовски, който на 4 метра пред празната врата някак успя да прати топката в аут покрай левия стълб.

В самия край на мача Белараби изпусна нервите си и влезе доста грубо в краката на Роде, но реферът отново реши да не показва червен картон, макар че имаше основания за такъв. Така крилото се отърва само с официално предупреждение.

Това беше и последният по-интересен момент от мача, след който Байерн вече има 36 точки на върха в класирането. Леверкузен остава с 23 пункта, като изостава с 6 от втория Волфсбург.