Галатасарай постигна исторически успех и се класира за 1/4-финалите в Шампионската лига. В мача реванш срещу Шалке турският гранд победи с 3:2 и по този начин с общ резултат 4:3 продължава напред в турнира.

След равенството 1:1 в Турция немците бяха сочени за фаворити, но Галатасарай показа чудесна игра в реванша и заслужено отстрани своя съперник. През първото полувреме гостите бяха по-добрият отбор на терена и въпреки че губеха с 0:1 намериха сили да обърнат до 2:1. След почивката Шалке заигра по-добре, успя да изравни и беше на гол от класиране напред. В последните минути немците обградиха вратата на Фернандо Муслера, но вместо да вкарат, допуснаха гол от контра в последните секунди, който оформи крайното 3:2.

Старши треньорът на Шалке Йенс Келер заложи на любимата си схема 4-2-3-1 като Теему Пуки зае мястото на контузения Клаас-Ян Хунтелаар в атаката на „кралскосините“. Това бе и единствената промяна в състава спрямо победата над Борусия Дортмунд през уикенда.

За Галатасарай логично сред титулярите попаднаха големите звезди Дидие Дрогба и Уесли Снайдер. Фатих Терим направи само една промяна в сравнение с първия мач между двата отбора като тя бе попадането сред стартовите 11 на Емануел Ебуе.

Мачът в Гелзенкирхен започна с натиск на гостите, които от първата минута показаха, че ще се борят за победата в Германия. Бившият играч на Шалке Хамит Алтинтоп първи изпробва рефлексите на Тимо Хилдебранд, а след него Дидие Дрогба на два пъти и Селчук Инан се убедиха, че вратарят на съперника е класен.

Гостите изглеждаха много по-близо до гола, но противно на логиката Шалке успя да открие резултата при първата си по-сериозна атака. След центриране от корнер, Хьоведес игра неуспешно с глава, а вратарят на Галатасарай Фернандо Муслера опита да избие топката. Уругваецът обаче не се справи и падна на земята, а в същото време топката попадна в Роман Нойщетер, който от няколко метра прокара я прокара между купа от играчи около голлинията за 1:0.

След попадението последваха няколко минути, в които Шалке заигра по-добре, но турците бързо се отърсиха от шока и отново погледнаха към вратата на Хилдебранд, който само изгледа удара на Снайдер в 35-а минута. За негово щастие изстрелът на холандеца мина покрай гредата.

И опитният вратар обаче бе безпомощен в 37-а минута, когато Алтинтоп изстреля страхотен шут от далечно разстояние, който удари гредата и влетя във вратата му за 1:1.

Малко след това Галатасарай нанесе нов удар, с който се приближи максимално до класиране в следващата фаза. В 42-а минута Алберт Риера пресече лош пас в половината на Галатасарай и след получилия се рикошет изведе отлично Бурак Йълмъз. Напористият нападател изпревари Бенедикт Хьоведес, след което майсторски прехвърли Хилдебранд за 2:1.

В края на полувремето Шалке опита да стигне до бързо изравняване като бе най-близо при един шут на Бастос. Това обаче не се случи и турците се оттеглиха на почивка със солиден аванс.

На почивката Кристиан Фукс влезе в игра на мястото на голмайстора Нойщетер, а Шалке започна много мощно втората част, знаейки, че трябва да вкара поне два гола, за да продължи напред. Пуки и Дракслер не успяха да вкарат преди да дойде 63-а минута, когато резултатът бе изравнен.

Марко Хьогер стреля извън наказателното поле в напречната греда, топката се върна в Хьогер, който с глава продължи атаката на своя отбор. Топката стигна до Пуки, който стреля в тялото на Муслера. В този момент най-съобразителен бе Учида, който взе топката и я подаде към Бастос, а бразилецът от няколко метра с мощен шут в опразнената врата вкара за 2:2 и по този начин върна своя отбор в мача.

След гола Шалке продължи да има предимство на терена в Гелзенкирхен. Муслера спаси опасен шут на Фукс, а в 76-а минута Дракслер проби отляво, но пасът му бе пресечен от Муслера. При пробива на немския национал пък Семих Кая получи тежка контузия, след като крака на Дракслер срещна лицето му. Семих бе изнесен от терена с носилка, а на негово място влезе Гьокхан Зан.

В последните 10 минути на мача Шалке тотално натисна своя съперник в търсене на победния трети гол. Вместо това обаче, в добавеното време след поредната неуспешна атака на „кралскосините“, Муслера улови топката и организира бърза контраатака. Селчук Инан изведе перфектно Юмут Булут сам срещу Хилдебранд. Първият удар на резервата бе в тялото на вратаря, но при добавката Булут не сбърка и оформи крайното 3:2, което прати Галатасарай на жребия за 1/4-финалите в петък.

Шалке: Хилдебранд, Хьоведес - к, Учида, Матип, Колашинац, Бастос, Хьогер (85' Майер), Дракслер, Нойщетер (46' Фукс), Фарфан, Пуки (85' Обаси)

Резерви: Ферман, Метцелдер, Барнета, Мориц

Галатасарай: Муслера, Нункеу, Семих Кая (79' Гьокхан Зан), Ебуе, Хамит Алтинтоп, Селчук Инан - к, Фелипе Мело, Риера, Снайдер (70' Амрабат), Дрогба, Бурак Йълмаз (86' Юмут Булут)

Резерви: Хакан Балта, Сабри Сариоглу, Йекта Куртулуш