Борусия Дортмунд ще нощува на върха в немската Бундеслига, след като победи драматично Кьолн с 2:1 като гост в първи мач от осмия кръг. „Жълто-черните” се изравниха по точки с Майнц, като и двата тима имат по 21, но головата разлика на Борусия е по-добра. В събота Майнц може да си върне лидерството, ако не загуби от Хамбургер. Поражението пък остави Кьолн в зоната на изпадащите с актив от едва пет точки от осем мача.

Резултатът бе открит в 20-та минута, след бърза атака по левия фланг и отлично центриране на Шинжи Кагава, засечено от непосредствена близост от Куба право в мрежата на Кьолн.

Двубоят, въпреки разликата в класирането на двата състава, предложи доста интересни събития, и домакините не се отказаха да търсят успеха. В 77-та минута като резерва за Кьолн влезе бившият нападател на Литекс Миливое Новакович, но не той, а звездата на отбора Лукаш Подолски успя да изравни. Това стана в 82-та минута, когато немският национал разстреля стража на гостите със страхотна тупалка от границата на наказателното поле.

Борусия обаче имаше достатъчно време до края и в първата минута на даденото от рефера продължение спечели ценните три точки. Първоначално голмайсторът Нури Сахин бе в засада, при подаването на Роберт Левандовски към техен съотборник вляво в наказателното поле, но след това при паса към Сахин вече бе покрит от защитата. Топката бе изстреляна, но вместо да бъде уловена от вратаря Варводич, тя се отби в крака на бранител и влетя във вратата за крайното 2:1.

Стражът на Борусия Вейденвелер така избесня при гола, че стигна до центъра от радост, но заради възгласите си, очевидно не особено в рамките на приличното, получи жълт картон малко преди последния съдийски сигнал.