Отборът на Байерн Мюнхен е новият европейски клубен шампион. В уникален финал на стадион „Уембли“ в Лондон, баварският колос надделя над сънародниците си от Борусия Дортмунд, побеждавайки с 2:1. В герой за тима на Юп Хайнкес се превърнаха Марио Манджукич и Ариен Робен, който подари трофея нас своите с гол в предпоследната минута. За Борусия точен бе Гьондоган от дузпа.

Така Байерн успя да вземе сладък реванш за загубения финал през миналата година, когато на своя „Алианц Арена“ загуби от Челси. За немския колос това е пети трофей в турнира, което го изравнява по този показател с английския Ливърпул. Единствено Реал Мадрид и Милан имат повече трофеи, съответно 9 и 7.

Мачът започна с леко предимство за символичния домакин Борусия Дортмунд, който стигна до първата си ситуация в срещата още в третата минута. Звездата на тима Робер Левандовски се озова на отлична позиция около точката на дузпата, пробва удар от въздуха, но в крайна сметка топката бе избита в корнер, след който опасността пред Нойер бе предотвратена.

Тимът на Байерн продължи да играе по-прибран в своята половина, което позволи на „жълто-черните“ да владеят повече топката и по-често да поглеждат към вратата на своя противник. В 10-ата минута, след добра контраатака Блашчиковски стреля от около 20 метра над вратата. Малко по-късно, страхотен удар на Левандовски бе избит в корнер от Нойер. Вратарят на баварците трябваше да се намесва отново решаващо след изстрел на нов удар на Блашчиковски.

В 19-ата минута Марко Ройс бе изведен страхотно отляво, надбяга трима от отбраната на Байерн и стреля силно с левия крак, но Нойер отново бе на мястото си и изби в корнер. Последва нов изстрел към вратата на немския национал, този път от Бендер, който се оказа необезпокояван в наказателното поле.

ВИДЕО: Байерн Мюнхен е новият крал на Европа!

източник: Reuters

Първата страхотна възможност за Байерн дойде едва в 26-ата минута, когато след центриране отляво, Марио Манджукич стреля с глава, но Вейденфелер със сетни усилия успя да докосне топката, която след това се удари в напречната греда и излезе в първи корнер за баварците. След подаването от ъгловия удар Хави Мартинес стреля с глава, а коженото кълбо профуча на сантиметри над вратата.

В 30-ата минута Ариен Робен се озова на блестяща позиция отдясно. Крилото се откъсна по десния фланг, навлезе в наказателното поле и пробва елегантно да прехвърли стража на Борусия, но вратарят се справи и успя да избие в нов корнер.

Отговорът на Борусия не закъсня. Роберт Левандовски получи топката пред наказателното поле на Байерн, с лекота преодоля противников бранител и стреля силно по диагонала, но Мануел Нойер отново показа класата си и изби с крак. Само две минути по-късно Томас Мюлер пробва късмета си с глава, прати топката в аут.

ВИДЕО: Байерн Мюнхен е новият крал на Европа!

източник: Reuters

Две минути преди края на първата част, отново Робен се озова очи в очи с вратаря на Борусия, но отново не успя да го преодолее. След щастлив рикошет в тялото на Хумелс, холандецът се оказа сам срещу Вейденфелерр, стреля с левия крак, но уцели вратаря в лицето и пропусна отлична възможност да открие резултата.

Двата тима започнаха доста по-предпазливо през второто полувреме, като играта предимно се водеше в центъра на терена без опасности пред двете врати. Първата опасност за вторите 45 минути дойде от Манджукич, който след центриране от корнер игра с глава, но не можа да насочи добре топката и вратарят улови.

Нищо обаче не успя да спаси Вейденфелер в 60-ата минута, когато Байерн Поведе в резултата. След добра атака по лявото крило и размяна на пасове между Франк Рибери и Ариен Робен, холандецът намери Марио Манджукич на метър от голлинията, а нападателят просто отклони топката в опразнената врата.

Футболистите на Юрген Клоп незабавно се хвърлиха в атаки в търсене на изравняването. Шест минути след попадението на Байерн, Борусия стигна до дузпа, а в грешник за баварците се превърна защитникът Данте. Бранителят игра непозволено срещу Ройс, а за рефера Никола Рицоли не остана нищо друго освен да посочи бялата точка. Зад топката застана Гьондоган, който не трепна и изравни.

ВИДЕО: Байерн Мюнхен е новият крал на Европа!

източник: Reuters

На свой ред Байерн пропусна уникален шанс. След грешка в отбраната на Борусия, топката бе открадната Манджукич, който с лекота преодоля и вратаря Вейденфелер и центрира успоредно на голлинията към Ариен Робен, който обаче бе изпреварен от Невен Суботич непосредствено преди Робен да стреля от половин метър.

Подобаващо за финал, краят на мача бе истински драматичен. Всичко в спора бе решено само минута преди края на редовното време, когато всички очакваха продължения. След поредна грешка в центъра на отбраната на Борусия, Франк Рибери успя да прокара технично топката към Робен, който пое и след като преодоля бранител на „жълто-черните“, елегантно чукна топката покрай отлично представилия се в мача вратар Вейденфелер.

ВИДЕО: Байерн Мюнхен е новият крал на Европа!

източник: Reuters

Така Байерн затвърди доминацията си в Европа, след като триумфира с титлата и в Германия няколко кръга пред и края на шампионата. Това бе десети финал на клуба в Шампионската лига. Само след няколко дни, футболистите на Юп Хайнкес излизат в поредното си предизвикателство – финал за купата на Германия срещу Щутгарт. Байерн има уникалния шанс да се превърнат в първия немски тим, записвал требъл в рамките на един сезон.

БОРУСИЯ Д - БАЙЕРН М 1:2

Борусия Дортмунд: 1.Вейденфелер (к), 4.Суботич, 15.Хумелс, 26.Пишчек, 29.Шмелцер, 6.Бендер (18.Сахин 90'), 8.Гьондоган, 11.Ройс, 16.Блашчиковски (23.Шебер 90') , 19.Гроскройц, 9.Левандовски.

Треньор: Юрген Клоп

Байерн Мюнхен: 1.Нойер, 4.Данте, 17.Боатенг, 21.Лам (к), 7.Рибери (30.Густаво 90'), 8.Мартинес, 10.Робен, 15.Т.Мюлер, 27.Алаба, 31.Швайнщайгер, 9.Манджукич (33.Гомес 90').

Треньор: Юп Хайнкес

Жълти картони: Данте, Рибери (Байерн); Гроскройц (Борусия)

Стадион: "Уембли", Лондон

Рефер: Никола Рицоли