Байерн Мюнхен спечели Суперкупата на Германия след 2:1 над големия си съперник Борусия Дортмунд. Миналата година тимът на Юрген Клоп обра всички трофеи на домашна сцена, но на „Алианц Арена“ баварците показаха, че са повече от готови да прекъснат доминацията на „жълто-черните“.

Пред препълнените трибуни на стадиона в Мюнхен двата тима си поделиха по едно полувреме, като Байерн изцяло контролираше събитията на терана през първата част. След почивката гостите от Дортмунд направиха по-точни смени, което им позволи да натиснат по-сериозно съперника си. Това обаче не промени факта, че играчите на Клоп се представиха много слабо в защита, като доста често позволяваха на домакините да атакуват с числен превес.

Още от началния съдийски сигнал баварците демонстрираха постоянство в атака и много хъс и закономерно резултатът бе открит още в 6-ата минута. От левия фланг Франк Рибери достави перфектна топка на новото попълнение Марио Манджукич. Хърватинът имаше време дори да укроти кълбото и с нисък удар от 11-12 метра да го прати в долния десен ъгъл на Вайденфелер.

Само 5 минути по-късно Борусия изпадна в тежък нокдаун, след като Марсел Шмелцер покри засадата и позволи на Робен да излезе сам срещу вратаря. Холандецът копна технично покрай излезлия да го затвори Вайденфелер, но ударът му срещна левия стълб. Все пак топката попадна в Томас Мюлер, който с мощен шут под гредата не даде шанс на притичалите Хумелс и Шмелцер.

В този етап на мача футболистите на Клоп изглеждаха тотално объркани, но Байерн не успя да се възползва. Баварците играеха на висока скорост, но защитата в жълто и черно се измъкна суха, макар и с два гола пасив на почивката.

След подновяването на играта отне известно време ситуацията на терена да се промени. Това стана в 64-ата минута с влизането на Марио Гьотце и Иван Перишич, но преди това Мюлер пропиля чудесна възможност да убие всякаква интрига. Германският национал технично си освободи пространство за изстрел между трима бранители в наказателното поле, но неточност при дрибъла позволи топката да му бъде избита.

Веднага след двойната смяна в редиците си, Борусия изпусна уникално положение за гол. Блашчиковски успя да прокара топката покрай Джером Боатенг отдясно, напредна в наказателното поле, върна назад към Гьотце, той пък пусна на пресичащия по диагонала Шийбер. От 4 метра новото попълнение реши още веднъж да върне към Роберт Левандовски, а таранът стреля леко покрай Филип Лам, който в последния момент подложи крак и изби.

Последва нов опасен удар по диагонала на Шийбер, който профуча на половин метър от лявата греда зад Мануел Нойер, преди в 75-ата минута с хубав удар от дъгата пред пеналта Левандовски да намали резултата.

До края на мача Байерн се окопа здраво в отбрана, което даде шанс на Борусия да напипа ритъма си, но шампионите не успяха да стигнат до изравнително попадение.