Отборът на Англия записа забележителна победа над един от най-сериознити си съперници на Стария континент – Германия. Възпитаниците на селекционера Рой Ходжсън стигнаха до впечатляващ обрат и победа с 3:2 на „Олимпиащадион“ в Берлин пред близо 80 000 зрители.

Домакините поведоха с 2:0, но гостите показаха изключителен характер и доведоха нещата до 3:2 с победен гол в продължението на срещата.

ВИДЕО С ГОЛОВЕТЕ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

В герой за „трите лъва“ се превърна звездата на Лестър Джейми Варди, който се разписа в мрежата на домакините с фамозен гол, за да направи 2:2 и да поведе своите към обрата. Това бе дебютен гол за нападателя с националната фланелка.

Головете за домакините реализираха Тони Кроос и Марио Гомес, докато за Англия, освен Варди, се разписаха Хари Кейн и Ерик Дайър.

Мачът започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от атентатите в белгийската столица Брюксел.

Първата интересна ситуация в мача дойде в 4-ата минута, когато домакините стигнаха до първия си удар към вратата на Джак Бътланд, Сами Кедира се озова на стрелкова позиция на границата на наказателното поле и стреля, но ударът му бе блокиран от двама защитници в „червено“ и топката излезе в корнер.

Три минути по-късно, гостите от Англия също стигнаха до ъглов удар, след който гари Кейхил стреля опасно с глава, но неточно.

Постепенно тимът на Йоахим Льов се опита да упражни домакински натиск, а в 13-ата минута бе много близо до откриване на резултата. Емре Джан получи топката отдясно и центрира опасно към Марио Гомес в наказателното поле, където нападателят стреля с глава, но Гари Кейхил докосна топката, която излезе в ъглов удар. След корнера последва суматоха пред Бътланд, но нито един от поредицата удари не попадна в рамките на вратата.

В 27-ата минута Германия стигна до попадение, дело на Марио Гомес, но страничният рефер вдигна флаг за засада. Повторенията обаче показаха, че голът е грешно отменен. При паса на Кедира към Марио Гомес, бранителят на „трите лъва“ Натаниел Клайн покриваше засадата.

Все пак домакините успяха да стигнат до гол във вратата на своя противник три минути преди почивката. Джак Бътланд не успя да изчисти добре една върната към него топката, домакините спечелиха коженото кълбо в центъра на терена и бързо организираха атака отляво, при която Тони Кроос овладя на около 30 метра от голлинията и стреля силно с левия крак, а стражът на гостите не успя да се намеси адекватно и топката влетя в близкия му ъгъл – 1:0.

Малко преди Германия да открие резултата, гостите от Острова пропиляха най-доброто си положение чрез Адам Лалана. Хендерсън намери Дани Уелбек пред наказателното поле на домакините, ударът на нападателя обаче бе блокиран и топката попадна в халфа на Ливърпул, който стреля силно, но твърде неточно над вратата.

В началото на второто полувреме гостите от Англия бяха близо до изравняване на резултата. След контраатака, започната от Крис Смолинг, Деле Али пробва късмета си с удар от над 20 метра, но Мануел Нойер показа класа и плонжирайки изби топката.

В 55-ата минута Джордън Хендерсън също имаше добра възможност пред себе си, но и неговият удар бе блокиран.

Три минути по-късно Германия нанесе решителен удар, повеждайки в резултата с 2:0. Сами Кедира центрира по великолепен начин в наказателното поле, където Марио Гомес с лекота се справи с Гари Кейхил и Натаниел Клайн и с глава прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Форстър, който по-рано замени контузения Джак Бътланд.

Възпитаниците на Рой Ходжсън обаче се върнаха в мача сравнително бързо. След изпълнение на корнер в 62-ата минута, отбраната на домакините действа разконцентрирано и не успя да изчисти добре топката, а от това най-добре се възползва Хари Кейн. Нападателят на Тотнъм отмъкна коженото от двама бранители на Германия и с удар по земя по диагонала изненада Мануел Нойер.  

Най-интересното в мача обаче, тепърва предстоеше. В 74-ата минута Англия изравни след страхотна атака и великолепен гол от страна на Джейми Варди, който не спира да бележи за клубния си тим Лестър. След центриране на Натаниел Клайн отдясно, Варди с пета успя да отклони топката в ъгъла на нищо неподозиращия Мануел Нойер, който не успя да реагира по никакъв начин и трябваше просто да извади коженото кълбо от мрежата.

Футболистите на Англия оставиха „черешката на тортата“ за допълнителното време в срещата, когато Ерик Дайър засече с глава прекрасно центриране на Джордан Хендерсън от корнер и оформи крайното 3:2.

След отличното представяне в квалификациите, футболистите на Рой Ходжън продължиха с добрите игри и вдъхнаха надежди на своите фенове за нещо повече на предстоящото европейско първенство във Франция това лято.