Луис ван Гаал има още една година от своя договор като треньор на Байерн. Той обаче засега отказва да продължи да бъде начело на баварския гранд след този период и дори вече предложи свой заместник.

Това е неговият помощник Андрис Йонкер, който според ван Гаал е най-подходящ за поста. „Моят помощник Андрис Йонкер може да продължи моята философия като старши треньор на Байерн”, заяви специалистът пред „Билд”.

Визитката на Йонкер обаче не е никак впечатляваща. В кариерата си на футболист блондинът е играл само в малки холандски отбори. Треньорската му кариера започна през 1990-а като треньор към холандската футболна федерация и юношеските формации на „лалетата”. Като старши треньор той дебютира през 1999-а във Волендам, но без особен успех. След това бе асистент на ван Гаал в Барселона, както и старши треньор на Маастрихт и Вилем 2.

Според Ван Гаал, Йонкер има качествата да бъде негов заместник, като той припомни и друг подобен случай. „В немския национален отбор това функционира с Йоаким Льов, който наследи Юрген Клинсман”.