Футболен клуб Хамбургер е основан през далечната 1887 година и един от най-старите и популярни отбори в Германия, като има уникално постижение – от Първата световна война насам винаги играе в елитната немска дивизия.

Тимът играе на стадион Нордбанк Арена, известен първо като Фолкспаркщадион, а по-късно и като АОЛ Арена, който е с капацитет за 57 274 зрители.

Северняците носят бели фланелки, червени гащета и сини чорапи, а резервният екип е изцяло черен.

Хамбургер е седемкратен шампион на Германия, като последната титла е спечелена през 1983 година. През същия сезон с гол на Феликс Магат в осмата минута тимът побеждава с 1:0 Ювентус на Олимпийския стадион в Атина и триумфира с Купата на европейските шампиони (настоящата Шампионска лига).

През 1977 германците печелят Купата на носителите на купи след успех над белгийския Андерлехт с 2:0. Хамбургер е и трикратен носител на Купата на Германия и двукратен победител в турнира за Купата на лигата.

От 1992 до 1996 година в тима от Хамбург играе Йордан Лечков, който и до днес е сред най-харесваните от феновете чуждестранни играчи, редом с Кевин Кийгън, Даниел Ван Буйтен, Сергей Барбарес, Антони Йебоа и Стефан Аншо

Президент на клуба е Бернд Хофман, а от февруари насам треньор е холандецът Хууб Стевенс, който наследи поста от Томас Дол.

В настоящия състав на тима личат имената на холандската звезда Рафаел Ван Дер Ваарт, сънародниците му Найджъл Де Йонг и Ромео Кастелен, капитанът на националния отбор на Аржентина Хуан Пабло Сорин, хърватинът Ивица Олич, чехът Давид Яролим, египтянинът Мохамед Зидан и един от най-опитните вратари в Бундеслигата Франк Рост.