Във вторник и сряда в Германия се провеждат четвъртфиналите за Купата на Германия. До тази фаза достигнаха три отбора от Втора Бундеслига и това накара германците да припомнят най-изненадващите отбори, достигнали до финала в турнира.

А сред тях челно място логично заема воденият от Георги Василев отбор на Унион Берлин, който през 2001-а сензационно достигна до двубоя за трофея.

Унион Берлин през 2001

източник: Gulliver/GettyImages

По това време тимът, в който основни фигури бяха други трима българи - Емил Кременлиев, Христо Коилов и Костадин Видолов, a помощник на Гочето бе Иван Тишански, играеше в Регионаллигата (третото ниво на местния футбол). Това обаче не им попречи по невероятен начин да стигнат до финала, отстранявайки съперници като Бохум и Борусия Мьонхенгладбах.

Унион Берлин през 2001

източник: Gulliver/GettyImages

Във финала все пак силите на скромния отбор с голямо българско присъствие не стигнаха и той загуби с 0:2 от Шалке 04.

Това бе и най-успешният сезон в историята на клуба, който спечели Регионаллига Север и за първи път влезе във Втора Бундеслига, с което Гочето моментално се превърна в най-голямата легенда на клуба от столицата.

Класирането на финал за Купата тогава донесе и място в Купата на УЕФА на следващата година. Тогава тимът отстрани финландския Хака преди да бъде отстранен във втори кръг от българския шампион Литекс Ловеч.

Унион-Литекс през 2001

източник: Gulliver/GettyImages

Унион-Литекс през 2001

източник: Gulliver/GettyImages