Мащабна кампания против расизма ще се проведе през следващите две седмици в немската Бундеслига. Мотото на кампанията „Покажете червен картон на расизма” има за цел да покаже ангажираността на немския професионален футбол към проблемите, свързани с расизма.

Всички зрители на стадионите в първа и втора Бундеслига ще получат по време на мачовете от 10-тия и 11-тия кръг червени картони, на които ще бъде изписано мотото на кампанията. Те ще бъдат помолени да вдигнат във въздуха картоните преди началото на всяка среща. Играчите, както и треньорите и съдиите ще направят същото.

По този начин 36-те професионални клуба в Германия искат да покажат съпричастността си към организацията „Футбол срещу расизма” в Европа, която е подпомагана от УЕФА.

„Милиони фенове на Бундеслигата живеят всяка седмица със звездите на техните любими клубове – без значение от произхода им или цвета на кожата. Тази съвместна работа е свързана в голяма степен с толерантност и респект”, уточни президентът на лигата доктор Райнхард Раубал.

„Бундеслигата ще се бори срещу расизма и дискриминацията и в бъдеще”, допълни президентът. През настоящия сезон в професионалните лиги в страната има играчи от 72 различни страни.