С фантастичната си игра на Световното първенство, отборът на Германия спечели сърцата на хората в родината си, въпреки загубата от Испания на полуфинала. Но голяма част от тях останаха разочаровани от любимците си при завръщането им в Германия.

Причината: липсата на благодарствено парти по случай третото място на Мондиала. След Световното през 2006-а и след Европейското през 2008-а имаше празненства в центъра на Берлин, при които хиляди фенове поздравиха своите любимци. Сега обаче, такова парти не бе предвидено, най-вече заради нежеланието на самите футболисти.

Националите сгафиха и на пристигане на летището във Франкфурт, където ги чакаха 1000 привърженици. Те обаче не видяха своите любимци, които се измъкнаха през друг изход и набързо се прибраха по родните места, без да раздадат автографи и без да покажат благодарността си за подкрепата в Южна Африка.

От националния отбор на Германия обясниха, че не са знаели, че на летището ги очаква посрещане и заради това не са се появили. Заради това Бундестимът излезе и с официално извинение към феновете: „От всички тези, които напразно са ни чакали, отборът моли за извинение. Разбираме, че те са искали за край на този страхотен турнир, отборът да се покаже през феновете. Но това е решението на отбора, да не празнуват това трето място. Този отбор иска повече, за себе си и за своите фенове”.