Бившият германски футболен национал Щефан Ефенберг стартира с победа в треньорската професия. 47-годишният Ефенберг беше назначен за наставник на втородивизионния Падерборн в началото на седмицата на мястото на уволнения заради незадоволителни резултати от началото на сезона Маркус Гелхаус. 

Той дебютира на кормилото на тима снощи при успеха с 2:0 над гостуващия Айнтрахт Брауншвайг в среща от 11-ия кръг на втора Бундеслига. Падерборн, който изпадна от елита през май, постигна третата си победа в кампанията и се измъкна от опасната зона, като се изкачи на 14-о място с 10 точки. 

Ефенберг постигна най-големите си успехи като футболист с фланелката на Байерн Мюнхен, с който спечели Шампионската лига и междуконтиненталната купа, три пъти титлата на 

Германия, по веднъж купата и Суперкупата на страната. Щефан Ефенберг има още една купа на Германия с Борусия Мьонхенгладбах. 

През 2001 година получава и приза на УЕФА за най-добър футболист в Европа. 

С Бундестима той е европейски вицешампион през 1992 година. 

След прекратяването на футболната си кариера през 2004 година в последните години Ефенберг работеше като телевизионен коментатор и анализатор. /БТА

Щефан Ефенберг

източник: Gulliver/GettyImages